Annons

Annons

Annons

Morgongåva

Till minne: ”Pajala-Hasse”, en ikon inom gammeldansvärlden

Text

Hans Persson var känd som ”Pajala-Hasse” och blev 96 år.

Bild: Privat

Annons

Hans Persson föddes 1924 i Björna. Redan som liten var det musiken som gällde.

Först munspel som han fick av en granne och det användes så flitigt att den lille pojken fick munsår. Men en ungkarl i byn hade det som Hasse egentligen ville ha, ett enradigt durdragspel. Efter enträget tjat gav mannen med sig och skänkte Hasse dragspelet, och en ny värld öppnade sig. Men drömmen var att äga ett ”riktigt” dragspel och efter övertalning köptes ett dragspel på avbetalning och därefter övade Hasse varje ledig stund. Han var för ung för att komma in på danslokalerna så istället stod han utanför med örat mot väggen för att höra melodierna inifrån. På så sätt lärde han sig låtarna.

I lumpen blev det förstås mycket dragspel och därefter började han köra buss runt om i Norrland och hamnade i Pajala där han uppträdde på danstillställningar. Han träffade sin blivande hustru Katarina och de gifte sig 1950 och fick fyra barn. Varje helg ägnades åt spelningar och när barnen blivit tillräckligt gamla lärdes de upp i den musikaliska skolan och namnet ”Pajala-Hasse” var fött.

Annons

Annons

Foto: Eivon Carlsson

Bild: Privat

Familjen flyttade till Piteå i mitten av 60-talet där barnen skulle studera. I samband med det hade Sveriges Radio en gammeldanstävling som Gnesta-Kalle höll i. Pajala-Hasses orkester anmälde sig och de kom tvåa efter Bröderna Lindqvist. Men en silvermedalj är inte att förakta, dansbanorna väntade runt om i Sverige och Pajala-Hasses blev störst vid sidan av de legendariska Lindqvistarna.

1970 flyttade hela familjen till Morgongåva. Där startade Hasse eget musikförlag och byggde studio. Han ville inte ge bort pengar till skivdirektörer i Stockholm utan insåg att det bästa var att sköta det själv och hålla allt inom familjen. Och det gällde inte minst turnerandet. För mellan 1971 och 1984 var det nämligen Hasse och de fyra barnen som stod för musiken. Lars spelade trummor, Bo på bas, Doris gitarr och banjo och Birgit dragspel och klaviatur. Lars var yngst och bara 11 år när familjeturnén startade. Socialförvaltningen kom flera gånger till danstillställningar i närheten för att se ifall miljön i en folkpark verkligen var lämplig för en elvaåring. Tjänstemännen mildrades dock av att elvaårige Lars faktiskt arbetade som trumslagare och att pappa Hasse lovade flytta bussen utanför själva parkområdet så att lille Lars direkt efter avslutat arbete kunde gå och lägga sig där.

Annons

Det unika med bandet var att alla fyra barn var med i orkestern. Sonen Lars spelade trummor och sonen Bo bas. Döttrarna Birgit och Doris spelade dragspel respektive gitarr och banjo.  Foto: Eivon Carlsson

Bild: Privat

Annons

Turnéerna var noga planerade utifrån geografi, startade i maj och slutade lagom till älgjakten då bussen ställdes av. De spelade sig genom Sverige och Finland med ett imponerande program, 27 jobb bara i juli. På repertoaren fanns förstås gammeldansen men också så kallad ”modern” dans, det vill säga dåtidens hits från Flamingokvintetten, Vikingarna och Thorleifs. Pajala-Hasses lockade en stor publik var än bandet spelade, många ville förstås också se själva bandkonstellationen då det inte var särskilt vanligt med en hel familj som uppträdde.

1984 hade Hasse fått nog av de många åren på vägarna och lade ner Pajala-Hasses. Lars har fortsatt som trumslagare och Bo spelar bas än idag, med bland annat Björn Skifs. Döttrarna lämnade dock musiken.

Men ”Pajala-Hasse” tröttnade aldrig på sitt dragspel. Han lyssnade ofta och spelade gärna långt upp i åren. Och extra stolt blev han då författaren och dramatikern Mikael Niemi 2010 satte upp en pjäs om hans liv på Tornedalsteatern, ”105 kurvor”. Titeln döpt efter alla de kurvor som finns på vägsträckan mellan Pajala och Kiruna och som Hasse körde med buss när han flyttade upp till Norrbotten.

”När jag spelar är jag i himlen”, sa han ofta i intervjuer, och alla som kände honom visste att det var sant. Där spelar han säkert idag. Hasse Persson blev 96 år.

THOMAS DEUTGEN

2010 satte dramatikern Mikael Niemi upp en pjäs på Tornedalsteatern i Pajala om den legendariske dragspelarens liv. Urklipp från Sala Allehanda 12 november 2010.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan