Annons

Annons

Annons

Internationell insats mot kriminella

TV: Europol om stora tillslaget – 155 gripna i Sverige

Europol håller pressträff för att berätta om tillslaget där man under måndagskvällen slog till mot organiserad brottslighet i flera länder. 100 husrannsakningar gjordes i Sverige och man hittade bland annat vapen, smycken och pengar. 155 misstänkta greps i Sverige, varav flera av personerna anses vara tongivande på narkotikamarknaden.

Se sändningen från Expressen TV:

Inbäddat innehåll

– Det här är ett av de största tillslagen mot vålds- och narkotikabrottsligheten både i Sverige och internationellt sett och det är ytterligare ett steg i polisens offensiva arbete, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, i ett uttalande.

Annons

Annons

Alla sju polisregioner har deltagit.

Polisen säger sig ha kunnat förhindra ett tiotal planerade mord. Av de gripna bedömer polisen att flera är styrande aktörer i kriminella nätverk som har haft stort inflytande på narkotikamarknaden samt har varit anstiftare till våldsuppgörelser i form av till exempel skjutningar.

Det man lärt sig av operationen är först och främst att kriminella använder i hög grad använder digitala verktyg för att undslippa rättvisan. Flera aktörer har erbjudit möjlighet till krypterad kommunikation speciellt riktad till kriminella.

Information har samlats in i aldrig tidigare skådad omfattning, vilket ger polisen en unik inblick i de kriminella nätverken.

Över 800 personer ska ha frihetsberövats efter räder världen över. Detta tack vare att kriminella använt den krypterade telefontjänsten Anon – en app skapad av amerikanska FBI. Polisen ska ha fått tillgång till runt 20 miljoner meddelanden.

– Den här operationen är exceptionell sett till det globala resultatet, säger Jean-Philippe Lecouffe, Europols biträdande operationschef, på en pressträff.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan