Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
Debatt SD: Vi prioriterar kärnverksamheten – inte avgiftsfri kollektivtrafik

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Magnus Edman (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna i Sala.

Bild: Ari Korzeniowski

Annons

På senaste kommunstyrelsesammanträdet beslutades att Sala kommun fortfarande ska ha avgiftsfri kollektivtrafik. C, S, V och SBä ansåg att detta är värt att lägga skattepengar på trots att det inte finns några underlag, konsekvensanalyser eller miljönytta utredda. Endast SD och M motsatte sig detta och begärde en återremiss tills vi har tillräckligt med underlag för att fatta ett beslut.

Annons

Sedan 2018 har detta varit ett projekt och nu har det permanentats tills annat beslutats. Enligt de siffror som redovisats så har åkandet ökat med 44,3 procent. En ansenligt hög siffra, men från vad? Från tio passagerare till 14 stycken? Det finns inga siffror på det. Det finns överhuvudtaget inga siffror alls presenterade. Efter närmare tre års försöksperiod så finns det inga analyser eller underlag på hur det har gått. Det sägs endast kosta skattebetalarna ungefär en halv miljon kronor årligen, men ingen vet säkert. Resemönster, miljökonsekvens eller övriga analyser lyser med sin frånvaro. Trots detta röstade nämnda partier för fortsatt subventionering i form av avgiftsfri kollektivtrafik i Sala kommun. Tidigast 2023 planeras det att presentera resultatet på detta projekt.

Annons

Redan i dag kostar detta som sagt Salas skattebetalare minst 500 000 kronor årligen. När den nya linjen Silverexpressen inrättas ökar kostnaderna med ungefär 1,3 miljoner. Alltså ska kommunen lägga närmare två miljoner årligen på avgiftsfri kollektivtrafik. Samtidigt som kommunens ekonomi är i obalans och nämnderna dras med kraftiga underskott.

Det sägs att detta gynnar jämlikhet och alla kommunens invånare. Det är en sanning med modifikation. Är du frisk ja, men tillhör du till exempel delar av LSS-kollektivet så är du inte inkluderad. Är du beroende av linje 569 så får du också snällt betala för dig, samt att hela kommunen inte täcks av trafikerade linjer i dag.

Annons

Vi sverigedemokrater prioriterar kommunens kärnverksamheter i stället för avgiftsfri kollektivtrafik.

Magnus Edman (SD), gruppledare SD Sala

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan