Annons

Annons

Annons

Sala

Insändare
Insändare: Förvånad över argumenten från M och SD

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Både Moderaternas och Sverigedemokraternas argumentation förvånar insändarskribenten Eric Thorsell.

Annons

När man hör argumenten för att inte behålla den avgiftsfria busstrafiken inom Sala kommun så blir man lindrigt sagt bekymrad. "Man ska betala för den service man utnyttjar, det finns viktigare saker att lägga kommunala pengar på, vi ska bara satsa på kärnverksamheterna", och så vidare.

Först lite basfakta: Sala kommun betalar 25 miljoner per år för kollektivtrafiken. Att låta passagerarna åka avgiftsfritt kostar en halv miljon per år och passagerarantalet har ökat med 50 procent.

Annons

Annons

De som fått mest nytta av att åka avgiftsfritt är utan tvekan de som bor på landsbygden och som saknar bil. Men bilpendlandet har också minskat, inte bara beroende på pandemin.

Att Moderaterna i Stockholm inte vill lägga ut någonting extra på att landsbygden ska kunna överleva det vet vi ju sedan gammalt, men att Moderaterna i en sådan landsbygdskommun som Sala argumenterar på samma sätt förvånar mig. I Sala kommun bor ungefär hälften utanför tätorten och då är pendlingen mycket viktig. Vill ni moderater ta bort all subvention av kollektivtrafiken i vår kommun? I så fall blir det inte en enda buss kvar att åka med för då blir det nog lika dyrt som med en taxi.

Att däremot Sverigedemokraterna nu bytt åsikt förvånar mig mycket mer. För att ta tillbaka avgifterna på bussarna är som sagt direkt landsbygdsfientligt. I alla broschyrer jag fått i brevlådan från SD står det att "vi måste satsa mer på landsbygden och dess kultur". Landsbygden runt Sala är ju där SD har sitt starkaste väljarstöd, så hur kan det vara utvecklande för oss här ute att få dyrare kollektivtrafik? 

På senare år så har antalet beviljade färdtjänsttillstånd ökat rejält men antalet resor har har inte alls ökat i samma grad. Man tar bussen i första hand och färdtjänst när tiderna inte passar. Egenavgiften för färdtjänst har inte blivit lägre, så länge man kan åka buss så gör man det.

Annons

Miljömässigt har den avgiftsfria trafiken varit bra och med stor säkerhet fått folk att ändra sina åkvanor på lång sikt.

Annons

Försök att inse att en liten utgift på ett håll mycket väl kan ge en vinst på ett annat håll. 

Eric Thorsell

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan