Annons

Annons

Annons

Sala

Till minne: Gunnar Kristensson var en omtyckt lärare på Tärna

Text

Gunnar Kristensson har avlidit. Fotot är taget av Sala Arbetarekommun 2019 i samband med att Gunnar fick Erlandermedaljen.

Bild: Privat

Annons

På 1960-talet fanns det på Tärna folkhögskolas internat fem bosatta lärarfamiljer där de båda makarna var lärare. En av dessa familjer var Eva och Gunnar Kristensson. Eva undervisade i humaniora, och Gunnar i historia och samhällskunskap. Gunnar var en mycket omtyckt och högaktad lärare vid Tärna folkhögskola. Han har nu i juli 2021 gått ur tiden, i en ålder av 94 år.

Uppväxten var i Uppsala där han tog studenten och genomförde sina studier vid Uppsala universitet i ämnen som historia, statskunskap och klassisk fornkunskap. Efter det studierna avslutats blev det ett par år på Sjöviks folkhögskola. När det 1956 fanns en ledig tjänst på Tärna folkhögskola sökte Gunnar tjänsten, fick den och blev kvar på Tärna i hela 36 år fram till sin pensionering 1992.

Annons

Att ha Gunnar som lärare och bevista hans lektioner i historia och statskunskap blev för oss elever under 1960-talet en ögonöppnare som bidrog till många aha-upplevelser. I sin undervisning var Gunnar pedagogiskt tydlig även om historia och statskunskap flöt ihop när det gällde ytterligheterna demokrati och diktatur samt lägesbeskrivningarna vänster, mitten och höger.

Annons

Gunnar Kristensson har avlidit. Fotot är taget av Sala Arbetarekommun 2019 i samband med att Gunnar fick Erlandermedaljen.

Bild: Privat

Gunnar underströk folkbildningens betydelse för samhällsbyggandet. Som elev fick man i sig att insikt (kunskap) var mer värdefullt än åsikt (okunskap), att individens åsikt och att den fria yttranderätten ändå skulle respekteras men att den också kunde bemötas. Lektionerna blev ”debattglada”. Otaliga var de tillfällen som gavs att spegla såväl den nationella som den internationella utvecklingen på många plan. Åsikterna gick många gånger isär, och debatten fortsatte ofta på kvällstid vid olika elevhemmen.

På Tärna var ”du-reformen” tillämpad långt innan den blev allmän praxis i slutet av 1960-talet. Här var alla ”du” och ”hej” och förnamn med varandra, lärare som elever, med undantag för rektorn som alltid skulle tituleras ”rektorn”. Gunnar ägde en unik förmåga att samspela med oss elever. Han hade en balans i sin umgängesform som bidrog till en synnerligen god kommunikation mellan lärare och elev. Gunnar besökte ofta elevhemmets dagrum. Satte sig ned och konverserade, och så var man vips inne i lektionen igen. Det skall här tilläggas att Gunnar också var en överdängare i bordtennis där pingisrummet på Norrgård ofta besöktes och med en seger som merit vid sin hemgång.

Annons

Annons

Vi alla före detta ”gamla” elever till Gunnar har mist en mycket engagerad Tärnait. Tack Gunnar, vi kommer alltid att minnas den insats Du bidrog med till Tärna folkhögskola och för oss elever i vår egen utvecklingsresa. Du lyssnade på oss, gav oss inspiration som vi förde med oss efter avslutad Tärnatid. Våra tankar går nu till Eva och familjen som förlorat en varm och omtänksam make och pappa.

Tärna folkhögskolas elevförbund

genom Sven-Erik Henriksson ordförande

Göran Rask styrelseledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan