Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
Debatt L: Vi vill ha en ändringsbudget för skolan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Skolan ska ju inte behöva gå back för att kommunfullmäktige ställer krav på skolan som den inte får pengar att klara”, skriver Liberalernas debattörer.

Bild: Ari Korzeniowski

Annons

Liberalerna arbetade för att skolan skulle få en förstärkning i budgeten för i år. Så blev tyvärr inte fallet, vilket är beklagligt. I den socialdemokratiska budget vi nu styr på har skolan alldeles för lite för den ambitionsnivå som kommunfullmäktige har för skolan. Vi som sitter i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden (UAN) kan alltså inte spara in på skolan, på grund av de krav som kommunfullmäktiges partier ställer på skolan om att exempelvis ha många mindre skolor på landsbygden. Då måste skolan naturligtvis få en budget som matchar denna ambitionsnivå. Därför lobbade Liberalerna för mer pengar till skolan inför årets budget.

Annons

Annons

Som varje insatt person hade kunnat gissa, klarar skolan inte sitt uppdrag på denna budget, utan kommer att gå back. UAN har inte frihet att spara på det som det går att spara på, så nu räcker inte pengarna. Därför ville Liberalerna med resten av Alliansen redan i mars i år ha en ändringsbudget. Skolan ska ju inte behöva gå back för att kommunfullmäktige ställer krav på skolan som den inte får pengar att klara. 

Vi liberaler står fast vid vårt önskemål till kommunstyrelsen, att genomföra en ändringsbudget som täcker upp för skolans underbudgetering. UAN skall inte behöva ta ansvar för att nämnden går back på grund av de tydliga krav som alla partier ställer på UAN.  Det handlar för Liberalerna om att tydliggöra att skolan är underfinansierad mot de krav samtliga partier ställer. För Liberalerna kommer skolan först, och inför nästa års budget kommer vi att arbeta hårt för en kraftigt förstärkt ram för skolan. Skolan måste prioriteras bättre i Sala kommun!

Mårten Hemström (L), gruppledare för Liberalerna i Sala, vice ordförande i UAN

Mona Johansson (L), ordförande för Liberalerna i Sala, ersättare i kommunstyrelsen 

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan