Annons

Annons

Annons

krönikaKrönikor av Josefine Axefall

Josefine Axefall
Axefall: Din plats i kön

Det är fredag eftermiddag när en man går in på affären för ett snabbt ärende. Han hämtar det han behöver och går fram mot kassan. Där ser han en rad halvstressade människor som står och trampar otåligt med sina överfulla korgar och vagnar framför sig. Direkt han stannar till ser han kassörskans huvud sticka upp och hör hennes gälla röst ropa "Du är nu placerad i kö och har köplats nummer 7 i kön, jag tar strax hand om ditt inköp."

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Foto: TT, Mats Wikman

Annons

Hon sätter sig ner igen och fortsätter att blippa in varorna till kvinnan längst fram i kön.

Efter en kort stund kikar hon fram igen och ropar "Jag är ledsen att du får vänta, jag ska se till att du också får betala så snart som möjligt."

En enformig musik hörs på hög volym i butiken. Några blippande ljud bryter igenom men plötsligt blir det tyst. Han ser hur kassörskan greppar tag i en mikrofon och ur högtalarsystemet ekar sedan "Allt du behöver till er tacofredag hittar du i gång nummer 2. Vi har just nu erbjudande på tortillabröd, ta 3 betala endast för 2. I grönsaksavdelningen hittar du alla grönsaker." Efter meddelandet återkommer den tidigare melodin.

Mannen tittar på klockan och suckar. "Jag som bara skulle in och handla lite snabbt" tänker han.

Annons

Det skrapar till i högtalarna igen "Just nu är det många som handlar, du vet väl om att du även kan handla online eller i andra butiker? Våra öppettider är 7-22 alla dagar i veckan. Mer information hittar du på vår hemsida www.krångligaaffären.se där hittar du också alla de aktuella rabattkampanjer som pågår."

Annons

Det är bara att stå kvar och vara tyst

Efter att hon rabblat upp meddelandet hörs återigen musiken som får en att gå på nerverna och kassörskan fortsätter att betjäna kunden framför henne, som nu ser ut att tröttnat fullständigt.

Bakom mannen växer kön slingrande genom affären.

Den äldre damen framför honom börjar sakta röra sig framåt när han hör den gälla rösten igen "Du har nu köplats nummer 6 i kön, tack för att du väntar! Om du önskar genomföra ditt köp på engelska skrik då HELP! så blir du placerad i en annan kö. Om du vill fortsätta på svenska så är det bara att stå kvar och vara tyst."

En timme senare står mannen äntligen först i kön. Han lägger upp sina tre varor på bandet och kassörskan tittar på honom med ett konstgjort leende och börjar slå in varorna i kassan. Precis när det är dags att betala reser hon sig upp och ropar till en kund långt bak i kön "Du är nu placerad i kö, var vänlig vänta så ska jag strax ta hand om ditt inköp."

Tack för ditt tålamod! Du vet väl om att du kan läsa den här krönikan både i papperstidningen och online, där hittar du även de tidigare krönikorna jag har skrivit. Din plats i kön är nummer...

Sala Allehandas krönikör Josefine Axefall

Bild: Mats Wikman

► LÄS MER: Josefine – vickar på tårna mot nya mål

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan