Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
Debatt V: Vilket ansvar har kommunen för våldet i samhället?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Är det riskabelt att som kommunpolitiker ta ansvar”, undrar Eva Kampman (V).

Bild: Mats Wikman

Annons

Våld i nära relationer förekommer i hela samhället. Man uppskattar att ett av tio barn lever i en familj där våld förekommer. Varför är styret i Sala så tveksamt till att binda sig till att motverka våld i nära relationer genom att verka för spridning av huskurage? Är det riskabelt att som kommunpolitiker ta ansvar? Ideologiska principer står i vägen för att på bredare front motverka våld. Det blev tydligt på kommunfullmäktige den 27 september.

Föreningen Huskurage har färdiga mallar för såväl trapphusinfo som information till hyresgäster. Det är enkla åtgärder. Våga knacka på dörren när du misstänker att allt inte står rätt till. Det är även råd om hur en bör agera om en misstänker att barn far illa. Att grannar reagerar har direkt effekt för våld i nära relationer. Det är helt gratis att bry sig om varandra. Med Huskurage vill Vänsterpartiet göra det enklare.

Annons

Annons

Det är bra att Salabostäder var snabbare än kommunens demokratiska apparat på att agera på Johanna Ritvadotters (V) och Åsa Forss (V) motion. Det gör skillnad. Men det Vänsterpartiet önskade i sin motion från 2019 är att Sala kommun på bred front använder Huskurage som strategi.

Sala kommun ska inte verka för att bostadsbolag och -föreningar ska anta en policy och rutin för Huskurage. Det beslutade 23 av Salas folkvalda i kommunfullmäktige i måndags (27/9). Eftersom många bostadsrättföreningar och hyresvärdar använder huskurage är det anmärkningsvärt. Bara 22 röstade för Vänsterpartiets förslag.

Salabostäders uppdrag och ansvar ändrades i juni, men blev inte tydligare. Våld i nära relationer nämns inte. Metod angavs inte. Vilka är de trygghetsskapande åtgärderna? 23 folkvalda vill inte ange en effektiv metod för att minska våld. De avstår från tydligare socialt ansvar. De har resignerat. Ideologiskt handlar det antagligen en ovilja från borgerligt håll att styra upp hur. Man blundar, tittar bort, vill inte agera. Tittar vi alla bort så ökar våldet. Det blir ett problem i hela Sverige.

Kommunen avstår. I stället vädjar Vänsterpartiet till bostadsrättföreningar och bolag: Inför Huskurage gratis!

Det är bara du som kan ta ansvar när många politiker duckar för ett gemensamt ansvar. Kontakta värden, informera!

Annons

Det borgerliga styret i Sala vill varken styra allmännyttan, eller uppmuntra privata värdar och bostadsföreningar. Vänsterpartiet anser att Sala kommuns roll bör vara aktivare, så att våld och busliv undviks i Sala, bland annat med Huskurage - då hjälper grannar varandra.

Eva Kampman (V), Vänsterpartiet i Sala

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy