Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Debatt L: 100 år av rösträtt – men inte för alla

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Demokratin fullbordades inte i ett slag. Samhällets syn på människors kapacitet innebar att vissa selekterades bort från de politiska rättigheter som skulle vara allmänna. Det får vi inte glömma bort”, skriver Liberalernas debattörer.

Bild: Barbro Hallin

Annons

I år firas 100 års jubileum för kvinnlig rösträtt. 1921 röstade riksdagen, starkt pådrivna av den liberala rösträttsrörelsen, igenom ”allmän och lika rösträtt”, ett historiskt beslut som gav män och kvinnor lika rätt att rösta i allmänna val. Ett beslut som är värt att firas. Men också ett beslut som inte gällde alla!

Den som omhändertagits av fattigvården fick inte rösträtt för 100 år sedan. Inte heller Sveriges Romer. Detsamma gällde värnpliktsvägrare, fängelseinterner och omyndigförklarade. Först 68 år senare, nämligen år 1989, fick Sverige allmän och lika rösträtt för alla som fyllt 18 år.

Annons

Annons

Kravet att de som blivit omyndigförklarade inte fick rösta avskaffades och därmed fick också personer med intellektuell eller psykisk funktionsnedsättning rösträtt. De ansågs tidigare inte kapabla att rösta. Det tog ytterligare 21 år innan FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning antogs av Sverige.

Människors frihet och allas lika värde är viktiga för oss liberaler. Att få bestämma över sitt eget liv och att ha rösträtt är en grundläggande rättighet. Arbetet mot diskriminering när det gäller nationella minoriteter måste fortsätta. Personer med funktionsnedsättning är betydelsefulla för samhället. Det är också en grupp som ofta glöms bort!

Vi vill med denna artikel göra allmänheten uppmärksam på denna skamliga del i svensk nutidshistoria. Demokratin fullbordades inte i ett slag. Samhällets syn på människors kapacitet innebar att vissa selekterades bort från de politiska rättigheter som skulle vara allmänna. Det får vi inte glömma bort.

Birgitta Åkerberg (L), ordförande Liberala Kvinnor Västmanland

Roger Haddad (L), riksdagsledamot och ordförande Liberalerna Västmanland

Lina Eriksson (L), regionråd Liberalerna Västmanland

Agne Furingsten (L), regionråd Liberalerna Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy