Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Debatt: Ett av fyra länsföretag ger sin kommun underkänt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kristin Lahed (på bilden), regionchef i Västmanlands län för Svenskt Näringsliv och Jens Hedström, chef Region och Marknad för Svenskt Näringsliv, vill se ett bättre företagsklimat när pandemin närmar sig sitt slut.

Bild: Magnus Westberg

Annons

Man saknar inte kon förrän båset är tomt, lyder ett känt talesätt. Det beskriver i ett avseende hur pandemin påverkat samhället.

Det privata näringslivet står för närmare 80 000 jobb i länet och företagen med deras medarbetar bidrar årligen med runt 21 miljarder kronor till välfärden. Att företag startas, utvecklas, växer och skapar jobb är något många tar för givet. Men under pandemin har många företagare i Västmanland tvingats säga upp personal och inte haft något annat val än att ta av privata medel för att hålla sig över vattenytan. En del företag har gått i konkurs, vilket även drabbat grupper som redan hade det tufft på arbetsmarknaden. Jobb som tidigare togs för givna har försvunnit och båset gapar nu tomt. Det är en av förklaringarna till att antalet inskrivna arbetslösa i länet nu är 18 procent högre än 2019 och att nästan var sjätte vuxen står utanför arbetsmarknaden.

Annons

Annons

Men om det är något företagare och entreprenörer är vana vid så är det att knyta händerna i fickan och att resa sig upp ur motgångar. Om pandemin fört något positivt med sig så är det att allt fler lärt sig att uppskatta vad företagande innebär. Plötsligt blev alla varse att samhället inte skulle fungera en endaste dag utan alla hårt kämpande entreprenörer. Många har aktivt stöttat den lokala butiken eller restaurangen under det tuffa år som ligger bakom oss. När det nu är dags att snart kunna återgå till det nya normala borde vi alla förstå hur beroende vi är av alla företag och att våra entreprenörer och jobbskapare behöver bästa möjliga villkor och förutsättningar för sitt företagande.

Vi får inte glömma att alla företag en gång har börjat som små. De uppstod som en idé hos en driven entreprenör. En del företagare har satt hus och hem i pant och inte ens kunnat ta ut lön vissa månader, i strävan efter att förverkliga en dröm. 

Men om inte företagens villkor förbättras kommer varken morgondagens mindre eller större företag att kunna etablera sig och växa. 

Svenskt Näringsliv arbetar aktivt för ett bättre företagsklimat, inte minst vad gäller regelförenkling och konkurrenskraftiga skatter. Varje år rankar Svenskt Näringsliv det lokala företagsklimatet i Sveriges kommuner och regioner. Nyligen presenterade 2021 års undersökning som visade att majoriteten av kommunerna i Västmanlands län fått höjda betyg av företagen. Detta är naturligtvis glädjande och det verkar faktiskt som att de flesta politiker förstår kopplingen mellan ett gott företagsklimat och fler växande företag.

Annons

Annons

Samtidigt ger var fjärde företagare i Västmanlands län icke godkänt åt sin kommun. Därför behöver ett omfattande arbete göras på det lokala planet. Attityder, dialog och förståelse för hur viktigt ett bra företagsklimat är måste utgöra grunden. Rent konkret kan det handla om saker som att service i myndighetsutövningen måste fungera snabbt och effektivt. Företagen ska få hjälp att göra rätt. 

Många kommuner har också vidtagit åtgärder för att mildra effekterna av pandemin för företagen. Vissa av dessa åtgärder bör vi låta finnas kvar, såsom att företagen endast betalar för utförd tillsyn i efterhand, snabbare handläggning, att kommunerna endast genomför tillsyn där det är absolut nödvändigt, ökade möjligheter för serveringstillstånd utomhus och liknande. 

Låt nu återstarten efter pandemin också bli en start på ett långsiktigt arbete för ett bättre företagsklimat. Båset ska aldrig bli tomt igen. 

Kristin Lahed, regionchef Västmanlands län, Svenskt Näringsliv

Jens Hedström, chef Region och Marknad, Svenskt Näringsliv 

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy