Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Insändare
Insändare: Skäms på er Sala kommun!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Nu är det inte läge att göra partipolitik av skolan utan alla förtroendevalda bör gemensamt hitta lösningar för Salas elevers rätt till en likvärdig utbildning”, skriver Annika Palmqvist.

Bild: Ari Korzeniowski

Annons

Sala kommun får massiv kritik i flera beslut från Skolinspektionen. Ett beslut berör Valla-Ekeby men den allvarligaste kritiken finns i en regelbunden kvalitetsgranskning mot Sala kommun för deras ofullständiga sätt att ta ansvar för Salas skolor.

Att Valla-Ekeby fått både anmärkning och föreläggande beror enligt Skolinspektionen på att Sala kommun har stora brister i att identifiera orsaker till olika studieresultat, minskad trygghet eller varför elever blir utan lagstadgat stöd. Så fort man nuddat vid brister har man nöjt sig och inte grävt vidare för att ändra till elevens bästa. Kritiken är så pass allvarligt att Sala kommun måste rapportera tillbaka till Skolinspektionen hur man ska organisera om och förbättra för att eleverna ska få en likvärdig utbildning oberoende vilken skola de väljer eller vilket stöd de behöver. Nu börjar bilden klarna varför studieresultat sjunker och så få behöriga lärare vill jobba i Salas skolor.

Annons

Annons

Sala kommun är huvudman för skolan. Politikerna har det yttersta ansvaret men delegerar till en skolchef. Det finns verktyg för att se om skolförvaltningen bryter mot skollagen eller om de arbetar mot målen politikerna satt, bland annat i internkontrollen som redovisas flera gånger per år i nämnden tillsammans med delårsrapporterna.

Skolinspektionens kritik mot Sala kommun är svidande hård men jag tror och hoppas att vår nye skolchef kommer att göra stor skillnad.

Det är mycket Skolinspektionen kräver ska ändras på väldigt kort tid!

► Senast december 2021 vill de veta hur huvudman ska öka tryggheten och studieron på Valla-Ekeby.

► Senast januari 2022 vill de se åtgärder hur Valla-Ekeby ska ändra på de stora bristerna att ge elever stöd.

► Senast i maj 2022 vill de veta hur Sala ska organisera om sitt kvalitetsansvar för alla kommunens skolor.

► De vill även se att förbättringarna ger resultat. Samtidigt med dessa skarpa krav ska skolchef till oktober 2022 genomföra en delning av Valla-Ekeby till två skolor. Den största utmaningen blir att skapa en likvärdig utbildning till elever oavsett vilken skola de väljer.

Nu är det inte läge att göra partipolitik av skolan utan alla förtroendevalda bör gemensamt hitta lösningar för Salas elevers rätt till en likvärdig utbildning. Utan vetskap om orsaker till de dåliga studieresultaten hade mer pengar inte ändrat mycket. Nu har Skolinspektionen pekat ut de största bristerna. De måste snarast åtgärdas för annars kan Sala kommun tvingas lägga dyrbara skattepengar på viten istället för

Annika Palmqvist

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy