Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
Debatt S: Skolan står inför gigantiska utmaningar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Per-Olov Rapp (S) menar att Socialdemokraternas oro inte handlar om att plocka politiska poäng.

Bild: Ari Korzeniowski

Annons

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden står inför stora strukturella utmaningar, inte minst ekonomiskt, lokalmässigt och verksamhetsmässigt. Ekonomiskt gick man back 2018 och 2019 med nästan 43 miljoner kronor. I år beräknas underskottet till 12,7 miljoner kronor.

Skolans lokaler är över lag i uselt skick, investeringar behövs inemot 1 miljard kronor. Konkreta beslut lyser med sin frånvaro. Verksamhetsmässigt är skolans resultat undermåliga, allt för många elever med ofullständiga betyg och många obehöriga lärare. Stödet till elever med särskilda behov är bristfälligt. Planer för kränkande behandling brister i tillämpning och elevhälsans förebyggande och hälsofrämjande arbete behöver förbättras.

Annons

Annons

Sammantaget står skolan inför gigantiska utmaningar.

Socialdemokraterna ser mycket allvarligt på Skolinspektionens rapport och kommer att noga följa och delta i arbetet hur skolan i Sala kan bli bättre både för elever, lärare och ledningspersonal. Vi socialdemokrater är mycket kritiska till att den borgerliga allians som styrt kommunen sedan 2015 har hamnat i denna ohållbara situation. Vår oro handlar inte om ”att dra någon politisk poäng” inför valet. Det ligger i oppositionens roll att kritiskt granska hur Alliansledningen styr skolan i Sala men också att vara en seriös dialogpartner hur skolan kan förbättras.

För att komma tillrätta med en del av de påtalade bristerna behöver politiken:

► Styra och fördela resurser på ett mer effektivt sätt så att alla elever når sina kunskapsmål.

► Sätta fokus på att lära sig av framgångsrika skolor och skolledarskap.

► Skapa utrymme för fler utbildade lärare och mer tid för lärare att utföra sitt kärnuppdrag - att planera, genomföra och följa upp sin undervisning.

Då ter sig äskande om 500 000 kronor till extra läromedel ganska fjuttigt!

Per-Olov Rapp (S)

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy