Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Heby

Debatt
Ta bort den riktade besparingen mot grundskolan!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vi i Lärarförbundet Heby vill att kommunfullmäktige i sitt budgetbeslut beaktar arbetssituationen för kommunens grundskollärare och våra elevers lärande och tar bort den riktade besparingen mot grundskolan”.

Bild: Rasmus Hammarström

Annons

Höst betyder budgettider och som vanligt är det besparingar och neddragningar som gäller för skolan. I planen för 2022-23 som togs med förra årets budgetbeslut har utbildningsnämnden ett allmänt krav om minskade kostnader på två procent. Men utöver detta ska man spara särskilt på grundskolan som man tycker kostar för mycket jämfört med andra kommuner: två miljoner kronor nästkommande år och fyra miljoner året därefter.

Annons

Annons

Men att spara på skolan är inte så lätt gjort utan att dagtinga med kvaliteten på utbildningen. Det märkliga är nämligen att det man skulle vilja spara på, luncher, skolskjutsar och lokaler, är skolan inte själv rådig över. Skolmaten har flyttats över till samhällsbyggnadsnämnden och i dagarna tecknade utbildningsnämnden ett nytt avtal om skolskjutsar och missade därmed möjligheten att påverka den kostnaden. Så det som blir kvar är just det man helst inte vill dra in på: lärare och läromedel.

För att klara kvalitén i skolan och ändå genomföra ovan nämnda besparingar tänker man sig att man kan effektivisera lärarnas arbete, förstora undervisningsgrupperna och satsa på ledarskapsutveckling. Men vi lärare vet att käcka ledarskapsföreläsningar och ett positivt mindset inte ger högre meritvärden; det gör välutbildade och motiverade lärare som får goda förutsättningar att genomföra sitt arbete. Friska och glada lärare som går ifrån sitt arbete med känslan av att ha hunnit se alla elever och kunnat möta deras olika behov. Friska och glada lärare som inte längre behöver fusk-kopiera ur läroböckerna och känna skuld över att deras önskan att ge eleverna en god lärmiljö spräcker kommunens budget.

Vi i Lärarförbundet Heby vill att kommunfullmäktige i sitt budgetbeslut beaktar arbetssituationen för kommunens grundskollärare och våra elevers lärande och tar bort den riktade besparingen mot grundskolan.

Styrelsen Lärarförbundet Heby

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy