Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
L+M: Alliansen bäst på åtgärder för skolan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Viveca Molin (M) och Mårten Hemström (L).

Bild: Ari Korzeniowski

Annons

Att sitta som förtroendevald i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden är en stor ära som man absolut INTE ska ta för given. De senaste åren har det varit tufft, det kan ingen förneka. Och nu kom Skolinspektionens rapport som är väldigt allvarlig. Vi i Alliansen väljer dock att se den som konstruktiv kritik och ett sätt att se över vad vi kan förbättra. Skolkansliet är redan igång med förbättringsarbete, under politiska direktiv från oss politiker. 

Så vad gör vi då? Om man ska lyssna på delar av oppositionen gör vi ingenting. Se exempelvis debattartikeln nu senast från Per-Olov Rapp (S). I själva verket har Rapp inte lagt fram något i nämnden av det han nu helt plötsligt har kommit på. Det är lätt att att kritisera när man har sett facit. Sanningen är att Socialdemokraterna har sagt nej till mycket av det som de nu slåss om att vilja ta åt sig äran av att ha föreslagit.

Annons

Annons

Alliansen kritiseras av Per-Olov Rapp (S) för att vi ansöker om 500 000 till läromedel till elever och kallar satsningen för ”fjuttig”. Själva lägger socialdemokraterna inga pengar, men kallar våra satsningar för ”fjuttiga”.

Alliansen tog tag i att åtgärda bristerna så fort de uppdagades. Vad kan man vilja mer än att Salas skolor ska ha hög kvalitet? Det är våra förslag som innebär satsningar, inte socialdemokraternas.

Vid sidan av pengar tänker vi åtgärda det som Skolinspektionen anmärker på. Vi har en rad prioriteringar i Alliansen som vi kommer driva framöver:

Vi tycker att det är viktigt att vi får ordning på ledningsorganisationen med kontinuitet bland våra rektorer där vi haft en stor omsättning de senaste åren, speciellt på högstadiet.

Vidare har vi ambitionen att se till att det finns resurser för att bedriva det kvalitetsarbete och analyser som det varit nedslag på och där jobbar vi nära tjänstemännen för att hitta lösningar. Rätt person ska lägga tid på rätt saker. Och dessutom se till att vi får rätt information och rapporter tillbaka till nämnden.

Vi kommer jobba tillsammans med tjänstemän för att se över fastighetsfrågan, där vi behöver få bukt med lappande och lagande och se till att vi har en långsiktig struktur och ändamålsenliga lokaler för alla Salas elever. 

Och framförallt kommer vi fortsätta jobba för att höja kvaliteten i Salas skolor. Där ser vi ett fortsatt fokus på kunskap, välmående och trygghet. och vi har redan påbörjat arbetet med att se till att elever och lärare har tillgång till bra läromedel genom bland annat en läromedelssatsning redan i år på 500 000 kr och ytterligare en miljon nästa år. Vi kommer jobba för att höja behörighetsgraden bland lärare: Tre miljoner nästa år. Socialdemokraterna lade noll i sitt budgetförslag till detta. Och vi stärker elevhälsan och satsar på att alla elever ska vara trygga i skolan.

Annons

Annons

De 500 000 kronor i en första satsning på kvalitet i form av läromedel som Per-Olov Rapp tycker är “fjuttiga” tycker vi är en bra start på att genomföra de förbättringar som behövs och nå målet om att få bättre och mer kvalitativ skola för alla elever i Sala kommun.

Mårten Hemström (L), vice ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Viveca Molin (M), ledamot utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy