Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Sänk åldersgränsen för att rösta till 16 år

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Pehr-Claës vill att åldersgränsen för att få rösta i val ska sänkas.

Bild: Barbro Hallin

Annons

Vad var det för talmystiker som kom fram till att just 18 är den magiska siffran?

Desto tidigare man börjar desto bättre. Forskningsstudier har visat på att i de länder som tillåter 16-åringar att rösta i de allmänna valen så ökar både intresset och engagemanget avsevärt för allt det som rör politik. Möjligen därför att de känner att de blir tagna på allvar, kanske för allra första gången?

Annons

Österrike, Brasilien, Ecuador och Argentina har alla en sak gemensamt: åldersgränsen för att rösta i deras allmänna val är 16 år. I Grekland, Indonesien och på Seychellerna är gränsen 17 år. I flera andra länder är det möjligt som 16-åring att rösta i de lokala valen, däribland Estland och flera av de tyska delstaterna.

Annons

Det är sant att det inte är någon stor skillnad på en 16-åring och en 18-åring och det är därför åldersgränsen borde sänkas. Skulle två ytterligare levda år ge förståelse om politik som man tidigare saknat? Skulle de flesta i övrigt myndiga ha ett särskilt politiskt intresse och kunnande? Att underskatta yngres kompetens och intelligens är ett av de största misstagen man kan göra som vuxen - kalla det ett svek mot sitt yngre jag.

Det finns ingen åldersgräns uppåt och det är fullt rimligt, likaså att barn inte kan rösta. Men om en 92-åring med framskriden demens får rösta så borde även rimligtvis en mentalt alert 16-åring få göra det. Snarare tankeförmåga än ålder borde väga tyngst. Och vare sig man har livet framför sig eller bakom sig så ska man ha rätt att få bestämma över vem som bestämmer.

Pehr-Claës

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy