Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
L: Missriktad kritik från lärarfacken

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mårten Hemström (L) tycker att lärarfackens kritik är missriktad.

Bild: Ari Korzeniowski

Annons

Lärarfacken kritiserar i SA den 5 oktober att Alliansen söker extra medel på 500 000, men de kritiserar inte S som tackar nej till samma summa. Vill inte lärarfacken att lärarna skall få denna summa till läromedel?

Jag kämpade hårt för att den summan skulle föras över från kommunstyrelsens förfogande, och ser det som exceptionellt viktigt för eleverna. Vid sidan av bra lärare är bra läroböcker sannolikt det viktigaste i skolan. Här tror jag inte att lärarfacken är i samklang med lärare, elever och föräldrar.

Annons

Annons

Lärarfacken för även fram kritik mot att lärare inte är behöriga, men nämner inte att Alliansen har avsatt tre miljoner i nästa års budget för arbetet med att få behöriga lärare, en öronmärkt summa som helt saknades i oppositionspartiernas budgetförslag. Detta var ett initiativ från Liberalerna. I stället kritiserar lärarfacken sådant som kommunen inte kan styra över, nämligen att det finns för få behöriga lärare. Där borde de kritisera den röd-gröna regeringen i stället.

Vi liberaler ville även att skolan skulle få 12,5 miljoner extra i en ändringsbudget i mars och fick igenom det i Alliansen. Sedan satte S, MP och V stopp för den summan i kommunfullmäktige. Detta nämns inte heller i artikeln. Är lärarfacken i Sala mer lojala mot S, MP och Vänsterpartiet än mot Salas lärare och elever?

Jag håller med om att lärare bör få individuell fortbildning, men där är Liberalerna som lokalt parti ensamt om att ha den åsikten.

Men tillbaka till de extra pengarna till skolan. Är lärarfacken alltså emot de extra pengarna till läromedel? I så fall blir de nog nöjda när vänsteroppositionen på nästa kommunstyrelsemöte sannolikt säger nej till att ge skolan läromedelssatsningen. Skolan behöver mer pengar, inte mindre, men lärarfacken avstår från att kritisera S, V och MP för att inte prioritera mer pengar till skolan. Enligt min uppfattning är det mycket märkligt att lärarfacken nu i stället väljer att kritisera Alliansen, som faktiskt vill ge mer pengar till skolan.

Annons

Mårten Hemström (L), vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy