Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Insändare
Socialdemokraternas vallöfte anledning till ny utredning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Hur kommer det sig att varje anställd via entreprenad kostar mer än dubbelt så mycket samtidigt som de fått cirka 3 gånger mer arbete att utföra jämfört med i den kommunala städningen, alltså anledningen till den dåliga städningen, men ändå bara erhåller en arbetarlön? Vart tar alla de andra pengarna vägen”, undrar Krister Lilja. Foto: Lars Pehrson / SCANPIX

Annons

I Sala Allehanda den 15 oktober 2021 kunde man läsa att "Städning i kommunen ska utredas på nytt". Man jämför med Enköpings kommun som tagit över städningen i kommunal regi och som har cirka 200 000 kvadratmeter, 126 medarbetare och en årlig kostnad på cirka 46 miljoner kronor. Jämförelsevis skulle Sala behöva 60 - 65 tjänster till sina 100 000 kvadratmeter för städningen till en årlig kostnad på drygt 23 miljoner kronor, vilket är 7 miljoner kronor mer än man betalar i dag via entreprenad, alltså 16 miljoner kronor.

Annons

Annons

I Sala Allehanda den 1 december 2003 kunde man läsa "20 lokalvårdare ersätter 62" då städningen vid årsskiftet 2003 / 2004 skulle överföras från kommunal regi till entreprenad. Om vi gör en enkel överslagsberäkning och delar dagens kostnad för städningen, 16 miljoner kronor på 20 tjänster, så blir det 800 000 kronor per anställd städare och år. Troligen är det färre än 20 personer som sköter städningen via entreprenad i dag, och i så fall skulle kostnaden per tjänst kunna bli högre.

Om vi delar de 23 miljoner som städningen i kommunal regi skulle kosta i Sala på 60 tjänster, så blir det cirka 383 000 kronor per anställd städare. Hur kommer det sig att varje anställd via entreprenad kostar mer än dubbelt så mycket samtidigt som de fått cirka 3 gånger mer arbete att utföra jämfört med i den kommunala städningen, alltså anledningen till den dåliga städningen, men ändå bara erhåller en arbetarlön? Vart tar alla de andra pengarna vägen?

Om den genomsnittliga kostnaden per tjänst hos entreprenören vore densamma som inom kommunen, så skulle de 16 miljoner kronor kommunen betalar i dag räcka till drygt 40 tjänster i stället för cirka 20 tjänster. Jag motsäger dock inte att kommunen skulle behöva 60 - 65 tjänster, som tidigare.

Krister Lilja, Sala

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy