Annons

Annons

Annons

Petningen av Pia Nilsson (S)

Insändare
Inte bra för partiet att peta Pia Nilsson (S)

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att Pia Nilsson (S) blivit petad från olika poster är inte bra för partiet, menar Anders Dahlström. Foto: Sveriges riksdag

Annons

Pia Nilsson har blivit petad från riksdagslistan av valberedningen för Socialdemokraterna i Västmanland. Pia Nilsson är den i särklass mest populära S-riksdagsledamoten i Västmanland. Hon är i dag ordförande för Västmanlands socialdemokratiska partidistrikt samt ordinarie ledamot i partistyrelsen för Socialdemokraterna.

Pia har arbetat hårt för oss västmanlänningarna i allmänhet, för det socialdemokratiska partiet och dess medlemmar i synnerhet, under nästan 18 år i riksdagen.

Annons

En lördagskväll nyligen får Pia ett telefonsamtal från valberedningens ordförande inför att riksdagslistan ska presenteras. Ordförande konstaterar kort att tyvärr fanns det inte plats för henne på kommande mandatperiods riksdagslista. Naturligtvis blir Pia förvånad över beskedet. Riksdagslistan är lång (innehåller 20 namn) och någonstans på en sådan lista borde 18 års riksdagerfarenhet kunna räknas in. Hon frågar givetvis varför detta sker och får svaret att partiet behöver föryngras.

Annons

Det beskedet får Pia av valberedningens ordförande som själv suttit 38 år på kommunalrådsplatsen i Köpings kommun.

Jag kan konstatera att det som aldrig har aldrig hänt tidigare i något valdistrikt, nu har hänt. Man har frångått principen att distriktsordföranden alltid står först på riksdagslistan.

I partidistriktets valberedning har bland annat alla arbetarkommuner rätt att närvara med en representant. ”Valberedningens arbete ska präglas av transparens, integritet och dialog med samtliga berörda parter. För att skapa legitimitet för valberedningens förslag är det av stor vikt att tydliga motiveringar kan ges och kommuniceras med de som föreslås respektive inte föreslås”.

Såvitt jag kan bedöma så har valberedningen och därmed också Glenn Andersson brustit grovt i detta.

Pia Nilsson borde som distriktsordförande ha hållits löpande informerad om valberedningens tankegångar och arbete, så gör man. I ett modernt arbetssätt så arbetar man inte med att mörka diskussionen. Det blir aldrig bra för någon.

Annons

Den fjärde december ska förslaget diskuteras och förmodligen antas på Socialdemokraternas distriktskongress. Flera av partikamraterna i Socialdemokraterna Sala och i länet är väldigt förvånade över vad som hänt. Det är inte bara jag som undrar. Människor i helt andra politiska läger undrar vad som händer och tackar valberedningen för hjälpen i kommande val.

Det här är inte bra för (S)!

Anders Dahlström

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan