Annons

Annons

Annons

Petningen av Pia Nilsson (S)

Insändare
Vad är det som pågår inom S?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Signaturen "Förvånade partisympatisörer" ifrågasätter att Pia Nilsson petades från Socialdemokraternas riksdagslista. Foto: Sveriges riksdag

Annons

När S-distriktets valberedning presenterade sitt förslag till riksdagslista blev många upprörda, ledsna och arga eftersom de petat Pia Nilsson från listan. Det är förståeligt att många är kritiska till det valberedningen gjort.

Pia är en omtyckt, drivande och kunnig riksdagsledamot för socialdemokraterna som dessutom är ordförande för det socialdemokratiska partidistriktet i Västmanland. Valberedningens förslag är i detta avseende därför mycket kontroversiellt. Att peta en partidistriktsordförande från riksdagslistan har nämligen aldrig tidigare hänt i något partidistrikt i hela Sverige.

Det framgår dock med all önskvärd tydlighet att valberedningen oroar sig över om förslaget ska gå att gå igenom på distriktskongressen i december. Den traditionella arbetsgången för en valberedning är nämligen att de lägger sitt förslag på kongressen. Ombuden tar då ställning till förslaget som - efter diskussioner - får bifall eller avslag. Men den här valberedningen väljer att göra något som aldrig tidigare gjorts i det socialdemokratiska partidistriktet i Västmanland såvitt vi har förstått: representanter från valberedningen deltar på ombudsträffar runt om i arbetarekommuner i länet. Och varför? Det officiella svaret från valberedningen är att ”det efterfrågas information.” Den egentliga orsaken är nog att det i flera arbetarekommuner sakta men säkert vuxit upp en storm av kritik mot valberedningens förslag att peta Pia Nilsson. Därför tolkar vi det som att representanter från valberedningen ska tala ombuden till rätta så att förslaget ändå ska gå igenom.

Annons

Annons

Valberedningens agerande är klandervärt. Om de håller fast vid sitt förslag så riskerar det att få konsekvenser för socialdemokratin i Västmanland och det stundande valet.

Pia Nilsson är ideologisk, en mycket bra talare och debattör. Hon representerar en positiv socialdemokratisk ledarstil: uppmuntrar, hjälper till och stöttar engagemang i partiet. Hon sitter inte på några höga hästar utan lyssnar på vanligt folk och partivänner.

Pia är en föredömlig representant för socialdemokraterna i Västmanland. Därför är det inte konstigt att hon vid det senaste valet fick flest personkryss av alla riksdagskandidater i hela länet. Det är däremot mycket konstigt att det är henne som valberedningen vill peta. Pia Nilsson behövs på Västmanlands socialdemokratiska riksdagslista. Beslutet fattas vid den socialdemokratiska distriktskongressen den 4 december i Västerås.

Förvånade partisympatisörer

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan