Hittills i år har cirka 500 fall rapporterats in till Folkhälsomyndigheten (FHM), vilket är över 200 fler fall än under hela 2020.
– Det är exceptionellt många det här året, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på FHM, till Nyhetsbyrån Siren.
En kombination av olika faktorer ligger bakom ökningen.
– Det var mycket gnagare 2020 i de områden som har TBE, vilket innebär att fästinglarver hade bra möjligheter att suga blod. De utvecklades till fästingnymfer den här sommaren och det är framförallt de som människor blir smittade av. Sedan beror det säkert på hur vädret har varit och att folk har varit ute mycket, säger Marika Hjertqvist.
Annons
Annons
I ett längre perspektiv har klimatförändringarna gjort att säsongen för när fästingar är aktiva startar tidigare på våren och slutar senare på hösten.
– De sprids också till nya områden, framför allt västerut, där inte en lika stor del av befolkningen är vaccinerad mot TBE. Vaccin ger ett jättebra skydd mot sjukdomen, säger Marika Hjertqvist. Flest fall har rapporterats in i Stockholms län. Till och med oktober har länet haft 116 fall av TBE.
I Västra Götaland har nästan dubbelt så många fall rapporterats in 2021 som hela 2020. Antalet fall ligger på 102 hittills i år.
Uppsala län har det högsta antalet fall per 100 000 invånare, 17 stycken. Södermanland har 13 och Västmanland 9 fall.
Genomsnittet för landet som helhet är 4 fall per 100 000 invånare. Norrbotten och Västerbotten har inte haft några fall av TBE hittills under 2021.