Annons

Annons

Annons

Sala

Insändare
Frågor till Miljöpartiet inför valet

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sten Eriksson ställer flera frågor till Miljöpartiet i Sala och får svar direkt. Foto: Jessica Gow / TT

Annons

Tycker det är hög tid att ställa några raka frågor till Miljöpartiet i Sala om hur de ser på de problem som deras parti skapar i regeringen. Nämligen den akuta bristen på el som om inget händer kommer skapa enorma problem för landet och Sala.

Vi har redan sett hur företag inte kan etablera eller utveckla på grund av elbrist. Hur tänker ni och hur ser planen ut för framtiden? Jag hoppas ni tänkt på hur alla gamla batterier från elbilar och generatorer från vindkraften ska tas hand om? Hoppas även att ni gjort analyser om hur strålningen från bilbatterier och vindkraftverk påverkar människor och djurliv och hur den svenska vackra naturen håller på att tas över av de stora fula vindkraftverken.

Annons

Tyvärr tror jag svaret på den frågan är enkelt, sannolikt "nej". Vore hög tid nu, mindre än ett år innan valet, att få höra företrädare för Miljöpartiet i Sala ge svar på dessa frågor.

Annons

Det brukar talas om populism vilket innebär att man i stort sätt kan slänga ur sig vad som helt utan att behöva stå för någonting. Det är precis det Miljöpartiet gör enligt mig. Tyvärr räcker det inte med bara gröna fingrar utan det behövs mycket mer för att uppnå en miljö och klimat som människor kan leva i. Därför är det högst relevant krav att Miljöpartiet ger svar på mina frågeställningar.

Sten Eriksson

Anmäl text- och faktafel

Svar direkt:

Vi börjar med att konstatera att elbrist inte råder i Sverige. Sverige har nettoexport av el. Däremot måste elnätet ses över för att kunna transportera elen dit den behövs.

Mänskligheten står inför den största katastrof vi hittills skådat. Utsläppen av växthusgaser orsakar en höjning av jordens medeltemperatur som kommer medföra svält, flyktingkatastrofer, ökad frekvens av extremväder och utdöende av ett ofantligt antal djurarter.

Miljöpartiet vill göra allt vi kan för att minska skadorna och kunna rädda kvar så mycket som möjligt åt framtida generationer. Denna omställning måste ske snabbt. Därför kommer vindkraften behöva spela en roll i denna. Producentansvar gäller och verken skall tas om hand när de är uttjänta. Strömmen leds bort via markledningar som ger minimal elektromagnetisk strålning. Miljöpartiet vill att vinsten från vindkraftverken beskattas i den kommun där de sätts upp för att komma invånarna till del.

Annons

I strävan efter en fossilfri framtid kommer även eldrivna fordon att vara en del av lösningen. Då tekniken är ung finns förbättringspotential gällande batterier och återvinnande av dessa. Detta ser vi redan nu ske i vår närhet. Då mer än 7 000 personer per år beräknas dö i förtid på grund av luftföroreningar ser vi positivt på teknik som kan minska dessa.

Ingela Kilholm Lindström

Beatrice Woldert

Peter Kraft

Miljöpartiet i Sala

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan