Annons

Annons

Annons

Superonsdagen

Andersson avgår – siktar på snabb comeback

Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson (S) avgick efter bara några timmar. Hon siktar på att återkomma med en ren S-regering utan Miljöpartiet.

Text

Statsminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff i samband med att Miljöpartiet gett besked att de lämnar regeringen efter budgetomröstningen i riksdagen på onsdagen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Annons

Det blev en mardrömsstart för Sveriges 34:e statsminister. Några timmar efter att riksdagen godkände Andersson som statsminister röstades hennes budget ned.

Därefter lämnade Miljöpartiet hennes regering.

Därefter gick Andersson till riksdagens talman och begärde att få bli entledigad.

Hon uppger att praxis är att en statsminister som blivit vald för att leda en koalitionsregering bör avgå om ett parti lämnar.

– Jag vill inte leda en regering om det kan finnas grund för att ifrågasätta dess legitimitet, säger Andersson.

Hon skulle formellt ha tillträtt med sina rödgröna regering på fredag. Nu ska riksdagens talman Andreas Norlén i stället inleda en ny process för att hitta en statsminister.

– Jag har full förståelse för att detta framstår som väldigt rörigt, säger Andersson.

Annons

– Det som har hänt är ju något helt unikt.

Annons

Andersson siktar dock på att snart komma tillbaka som statsminister med ny regering bara bestående av socialdemokratiska ministrar.

– Jag är fortsatt redo att bli statsminister, men för en socialdemokratisk enpartiregering, säger Andersson.

Hon bedömer att stödet för henne i riksdagen inte har förändrats. MP har uppgett att de kommer att släppa fram henne även i en ny statsministeromröstning.

Andersson uppger att de överenskommelser som hon hennes parti ingått ska fullföljas oavsett om MP deltar i regeringen eller inte.

S har ingått överenskommelser med Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

C-ledaren Annie Lööf uppger att hennes parti kommer att släppa fram Andersson ännu en gång om Andersson levererar på överenskommelsen med C.

När nästa statsministeromröstning hålls kan riksdagens talman komma att ge besked om under torsdagen.

Anderssons avgångsbesked kom bara en halvtimme efter att MP meddelat att partiet lämnar regeringen. MP vill inte regera på en budget som SD förhandlat fram med M och KD.

De tre högerpartierna vann eftermiddagens budgetomröstning i riksdagen mot Andersson budget med siffrorna 154–143. Deras budgetalternativ kunde vinna efter att C på onsdagsmorgonen meddelat att partiet inte kommer att stödja Anderssons budget.

C-beskedet kom som en chock för MP.

Strax efter budgetnederlaget meddelade MP:s språkrör Märta Stenevi och Per Bolund att de lämnar den rödgröna regering

Annons

– Vi måste kunna se våra väljare i ögonen och känna stolthet över den politik som förs, säger Stenevi.

Annons

Språkrören var mycket kritiska mot Centerns agerande.

– C har valt att släppa fram en SD-förhandlad budget, som gör skillnad på folk och folk, slaktar miljöbudgeten och ökar utsläppen, säger Stenevi.

– Vi har en enigt parti bakom oss om att vi inte kan sitta i en regering som tvingas genomföra en budget som SD förhandlat fram.

Riksdagens talman Andreas Norlén håller en pressträff om den fortsatta regeringsbildningen på torsdag eftermiddag. Foto: Jessica Gow/TT

Talmannen kommer att ge besked om nästa steg i processen under torsdag eftermiddag.

"Talman Andreas Norlén har tagit emot en begäran om entledigande från befattningen som statsminister av Magdalena Andersson (S) och har godkänt denna.

Talmannen kommer nu att ta kontakt med partiledarna för att diskutera situationen och återkommer med besked om den fortsatta processen under torsdag eftermiddag." skriver talmannens presstjänst i ett pressmeddelande.

TT NYHETSBYRÅN

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan