Annons

Annons

Annons

Heby

Insändare
Svårt att se skylt i mörkret

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Välkomstskylten in till Heby är alldeles för svår att se i mörkret, menar Mats Köbin.

Bild: Privat

Annons

När man glider i västerled längs riksväg 72 från Heby möts man av en fin tydlig och upplyst välkomstskylt för Sala kommun. Där har man lagt in "SALA" i vit text där motivet är mörkare och budskapet syns på långt håll. Men vänder vi på steken och glider i österled så möts vi av Hebys motsvarighet. Eller gör vi det? Det står i alla fall en skylt ute i terrängen strax innan rondellen. Den drivs, eller ska drivas, av solceller men jag kan inte minnas när den lös sist och jag har kört här varje dag i många år nu.

Annons

Annons

Skyltidén var min och kom in som ett medborgarförslag för många år sedan nu. Det gick igenom men sedan stannade allt upp. Till slut hade det gått så lång tid att förvaltningen fick gå tillbaka till kommunstyrelsen för att kolla av läget om det fortfarande var samma förutsättningar, och det var det som tur var.

Ytterligare tid gick, men så kom de upp till slut. Formatet hyggligt litet men det kan man leva med om man nu gör budskapet tydligt. Men nu har man samma grafiska mall som små A4-blad eller liknade trycksaker. De håller man still och läser igenom på ett och samma avstånd. Men en skylt far man förbi i åttio knyck vilket gör att man bara uppfattar Heby kommun de sista två sekunderna innan man är förbi den.

Sedan har man, precis som på trycksakerna, alla samhällen i kommunen uppräknande längst ner. Det är ju ganska många fina orter vi har här, så då blir ju typsnittet mindre i storlek och ingen ser vad det står, om man inte stannar bilen det vill säga.

Så av mitt medborgarförslag blev resultatet i efterhand ganska halvdant i ljusa förhållanden, men det blir ju bara skuggor ute i periferin när mörkret sänker sig då det inte finns laddning i batterierna.

Som avslutning vill jag lyfta alla fina motiv som folk i våra bygder har tagit. Hästen som finns på denna tavla illustrerar Heby som en hästkommun, vilket är kanon.

Mats Köbin

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan