Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Den märkliga tapeten i Sala Silvergruva

Niklas Ulfvebrand, historiker och verksam vid Sala Silvergruva, har fascinerats av en underlig tapet i tingssalen i Gruvstugan.

Text: 

Gruvstugan är en pampig byggnad i karolinsk stil med så kallat säteritak. Namnet är tämligen anspråkslöst för en herrgårdsbyggnad av det här laget, men varje gruva har sin gruvstuga. Från början var det antagligen bara en enkel barack där fogden huserade. Med tiden blev den dock pampigare och pampigare. Det har funnits flera gruvstugor vid Sala silvergruva och denna uppfördes omkring år 1670. 1753 fick den i princip sitt nuvarande utseende.

Bild: Mats Wikman

Annons

I Gruvstugan, kontoret vid Sala silvergruva, finns ett pampigt rum: Tingssalen. Här huserade Gruvrätten, gruvans styrelse och domstol. Silververket hade sin egen jurisdiktion och Bergmästaren, verkets högste chef, presiderade som domare över sina undersåtar, såväl tjänstemän som arbetsfolk. Här inne hölls också morgonbön varje morgon innan arbetarna tog sig ner i gruvan. Därför kallas rummet ibland för Kyrksalen. Bönen inleds såhär: ”Store Gud, kärleksrike Fader, vi tackar dig för det du ock denna orten med dina dyra håvor av underjordiska skatter mildeligen välsignat haver till fast mångas näring och underhåll bland ortens innevånare”.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan