Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Pia Nilsson slutgiltigt petad – Åsa Eriksson nytt toppnamn inom S

Ett antal gräsrötter inom Socialdemokraterna försökte rädda Pia Nilssons riksdagsplats när den nya riksdagslistan klubbades på lördagen. Men planen misslyckades. Åsa Eriksson toppar nu S-listan till riksdagen.

Text

Bild: Privat

Annons

Det har hörts en hel del missnöje från olika medlemmar inom Socialdemokraterna i Västmanland sedan det blev känt att valberedningen inför fastställandet av den riksdagslista som ska finnas på valsedlarna inför det kommande riksdagsvalet petade ett toppnamn: Pia Nilsson, mångårig riksdagsledamot för S och med sina rötter i Sala.

Under lördagens distriktskongress på Steam Hotel i Västerås fastställdes slutgiltigt riksdagslistan samt de bägge listorna till regionvalet.

Kampen från medlemmarna som fortsatt vill se Pia Nilsson i riksdagen misslyckades – valberedningens förslag röstades igenom och riksdagslistan har fått ett nytt toppnamn: Åsa Eriksson, 49, från Norberg. Åsa stod tidigare på plats tre och suttit i riksdagen sedan valet 2018.

Annons

– Det är kul att få toppa en lista med så bra blandning av människor. Vi har många nya namn och flera med lång erfarenhet av politiska uppdrag. Det är bra med stor bredd i representationen och jag är särskilt glad att det finns flera med facklig bakgrund på listorna, säger Åsa Eriksson, i ett pressmeddelande från Socialdemokraterna.

Annons

På andra plats på riksdagslistan återfinns veteranen Olle Thorell från Surahammar.

På tredje plats hamnade nykomlingen Lena Johansson, 52, från Västerås som i dag är regionråd och som även har en bakgrund som kommunpolitiker i Köping.

En annan Västeråsare är också ny på listan, Joakim Borg, 45, som står på listans fjärdeplats. I dag arbetar han som ombudsman på Transportarbetarnas förbund.

På plats fem återfinns Amanda Lindblad från Sala och på sjätte plats Marino Wallsten, Fagersta.

Även regionlistorna, som är uppdelade mellan östra och västra Västmanland, präglas av nya toppkandidater. Ulrika Spårebo, 46 år, toppar den östra listan – hon har i dagsläget uppdraget som oppositionsledare i Sala.

– Det här kommer att bli riktig bra. Listorna är nu tagna och det är en bra variation av nya och gamla kandidater med representation från alla länets kommuner. Jag ser verkligen fram emot valrörelsen för ett fortsatt förtroende att styra regionen efter valet 11 september, säger Ulrika Spårebo, i Socialdemokraternas pressmeddelande.

Även på den västra listan finns ett nytt namn bland toppkandidaterna, på plats 2 – Åse Ellingsen Vesper, 56, från Köping. Åse arbetar med daglig verksamhet i Köpings kommun. Förstanamn på västra listan är fortsatt Kenneth Östberg, 57 år från Norberg. I dag är han regionråd med ansvar för sjukhusvården.

Annons

Annons

►Här finns hela riksdagslistan

►Här finns listan till regionfullmäktige, östra valkretsen

►Här finns listan till regionfullmäktige, västra valkretsen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan