Annons

Annons

Annons

Sala

Insändare
Miljöpartiet har fel om elbristen

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar till Miljöpartiet i Sala (23/11)

Vill börja tacka för svaret från de tre miljöpartisterna i Sala.

När det gäller frågan om elbrist så ger expertisen en annan bild, nämligen att det inte finns något överskott eftersom elen inte kan lagras och användas vid behov.

Hänvisningen till att det råder elbrist i söder kan lösas med att se till att elnätet byggs ut och rustas upp vilket sannolikt inte är löst inom de närmaste 20 åren.

"Redan under normala förhållanden måste vi importerar el för att klar situationen för att undvika strömavbrott. Är detta rimligt?", frågar sig insändaren. Foto: Jessica Gow / TT

Annons

Kan bara hänvisa till instabiliteten i eldriften i området där jag bor. Så fort det blåser kraftigt eller blir ett riktigt snöoväder så försvinner elen på grund av bristande underhåll på elnätet. Att då tro att det ska ske snabba åtgärder som kommer innebära förbättringar och utbyggnad som påverkar hela landet i realtid är inte trovärdigt.

Annons

Den situation som råder idag får nog ändå betraktas som att det råder elbrist.

Enligt fakta jag tagit del av kommer elförbrukningen i vinter skapa en effektbrist i Sverige som under toppbelastning kommer att uppgå till 1 600 megawatt under den tid det råder toppbelastning. Detta baserad på en normal vinter. Vad händer om det blir extremt kall vinter? Redan under normala förhållanden måste vi importerar el för att klar situationen för att undvika strömavbrott. Är detta rimligt?

Sten Eriksson kommer med en replik på Miljöpartiets svar på hans insändare.

Håller fullt ut med om att vi måste minska farliga utsläpp för att skydda människor, djur och natur. Men att införa ny teknik innan man fullt ut har löst frågan om hantering av restprodukter och hoppas att det sker framsteg inom området känns inte som speciellt hållbart tänkande.

Utifrån det Miljöpartiet säger om antalet person som avlider på grund av utsläpp vilket är fruktansvärt att med den kunskapen använda bilar med enorma batterier vars effekt på människan inte är klarlagt tycker jag är förvånade. Känns som tankesättet är ”att ge med ena hand men ta tillbaka med den andra”.

Annons

Samma sak gäller restprodukt från vindkraften där det hänvisas till att det finns ett producentansvar låter inte särskilt betryggande. När det gäller andra verksamhet som har miljöpåverkan har Miljöpartiet inte haft samma uppfattning att det finns utrymme för producentansvar.

Annons

När ni talar om att värna om miljön så innefattar det väl också vår natur som ändå har en stor betydelse för både människor, djur och växtriket och att då vissa områden formligen ”invaderas” av vindkraftverk.

För mig ger erat svar inte känslan av att Miljöpartiet har svar på frågan om konsekvenserna av elbilar och vindkraftverks påverkan på miljön, människor, djur och natur.

Sten Eriksson

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan