Annons

Annons

Annons

Jesper Ahlin Marceta

ledare liberal

Jesper Ahlin Marceta
Regeringen gör bara halva jobbet

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Socialminister Lena Hallengren, statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Bild: Anders Wiklund

Annons

På tisdagen kallade regeringen till pressträff om åtgärder kopplade till pandemin. Statsminister Magdalena Andersson (S), flankerad av såväl socialminister som finansminister tog plats framför kamerorna och gav det besked alla hade väntat sig: nu kommer steg två.

Redan i början av december varnade regeringen för att fler restriktioner stod att vänta. Svenskarna introducerades då för en trestegsmodell, där varje steg innebär fler och starkare restriktioner.

Steg ett, som togs den 8 december, handlade mest om rekommendationer för att undvika trängsel. Steg två, meddelade regeringen alltså för några veckor sedan, skulle tas “vid en väsentligt ökad smittspridning och en ökad vårdbelastning”. Det tredje och sista steget, som ännu inte tagits, blir aktuellt först vid en “mycket” hög smittspridning och vårdbelastning.

Annons

Annons

Enligt regeringens modeller kan vi vänta oss en topp på smittspridningen i mitten av januari. Därför agerar de nu.

I steg två rekommenderar regeringen att alla som kan jobbar hemifrån. På krogar och restauranger införs krav på sittande servering och en meters avstånd mellan sällskapen. Stora konserter begränsas och barnen får inte åka på hockeyläger.

Från och med 23 december kommer svenskarna därför behöva stå ut med ännu ett lite tråkigare privatliv för det allmänna bästas skull.

Det är rimligt. Regeringen har lärt sig läxan från våren 2020 och agerar nu innan det är för sent, i stället för efter. Därtill har de varit mer transparenta än tidigare. Trestegsmodellen presenterades för flera veckor sedan – och de nya restriktionerna kommer därför inte som en överraskning.

På pressträffen upprepade statsråden flera gånger att restriktionerna behövs för att inte vården ska överbelastas. Man kan fråga sig varför de inte har gjort mer det senaste året åt att stärka vården, så att den ska klara en högre smittspridning. Men gjort är gjort. Eller, som i det här fallet, inte gjort.

Man kan också fråga sig varför regeringen överlåter så mycket av arbetet till regionerna. Under våren 2020 ledde det till att testning och smittspårning dröjde när alla skulle utarbeta egna rutiner. Nu är det vaccinationstakten som är det viktiga för att stoppa smittan, ändå uppmanar statsministern regionerna att lära av varandra i stället för att skicka ut rekommendationer för hur vaccinationstakten kan öka. Det regionala självstyret är viktigt, men sitt inte och vänta på att regionerna ska ta tag i arbetet!

Det är trist att steg två måste tas. Men det är just så: steget måste tas. När medborgarna firar jul och nyår kan vi bara hoppas att regeringen växlar upp sitt eget arbete. Stärk vården inför framtiden. Ge regionerna tydliga direktiv.

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan