Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Bryt en tradition i jul

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Mikael Mogren, biskop i Västerås stift.

Annons

December är en särskild månad. Den här tiden på året är för många av oss tätt sammankopplad med förberedelser inför julen. Vi vill att det ska vara som det alltid har varit. De många traditionerna påminner oss om allt det som vi minns från gångna jular. Regler för vilka maträtter som bör finnas på julbordet eller vilken tid som julklapparna ska delas ut är heliga för många av oss. Av en viktig anledning. Våra jultraditioner väcker den där varma känslan av igenkänning och trygghet, som vi längtat efter i mörkret och kylan. Traditioner kan också vara svåra att ändra på utan att skapa upprörda känslor. En ändring i tv-tablån på julafton kan vara svårt att acceptera och till och med skapa debatt i media. De starka känslorna i debatten under december är dock för det mesta helt fokuserade på det svenska julfirandet och dess traditioner. Men det är dags att vi vidgar perspektivet och diskuterar några andra traditioner, som inte är positiva utan som behöver brytas. Och det nu.

Annons

Annons

Lucia, helgonet från Syrakusa, firar vi som ”julens brud”. Luciatågen som för några dagar sedan skred fram är en av våra käraste traditioner i adventstiden. Samtidigt finns det få högtider som riskerar att väcka så mycket upprördhet som just Lucia. Lucia väckte starka känslor även på sin egen tid. Legenden berättar att hon vägrade att giftas bort som ung flicka. Detta gjorde hennes fästman ursinnig. Lucia utsattes för tortyr och mördades, för att hon ville styra över sitt eget liv. Än idag kämpar många flickor mot normer och traditioner som fråntar dem deras rättigheter. Det här kan vi aldrig acceptera.

Vi får inte fastna i debatten om de svenska jultraditionerna. Det finns andra traditioner i världen – i detta nu – som borde få mer uppmärksamhet och väcka starkare känslor. När trillingnöten försvann ur Aladdinasken väckte det sällan skådad ilska – samtidigt gifts 10 000 flickor bort varje dag. När SVT klippte om delar av Kalle Ankas jul startades en samhällsdebatt om hotade traditioner – samtidigt könsstympas 30 000 flickor dagligen. En av tre flickor utsätts för våld under sitt liv. Varför är det så tyst på insändarsidorna om de frågorna? Var är alla de upprörda rösterna när flickors rättigheter kränks?

Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan mot orättvisor och förtryckande strukturer som ligger till grund för våld och övergrepp mot flickor. Act Svenska kyrkan grundar sitt arbete i sin identitet som kyrka. Vi tror på en Gud som tar ställning för den som är nedtystad, lever under hot eller befinner sig i en utsatt situation. Det är hög tid att bryta skadliga traditioner. Det är hög tid att vi fokuserar på det som verkligen gör skillnad för människor och för en bättre värld. Det är hög tid att fundera över hur vi ser på julen och dess budskap.

Annons

Vi måste ändra fokus i den årliga juldebatten. Bryt en tradition genom att vara med i kampen för alla flickors rätt till ett värdigt liv!

Lina Granbacka, ageravolontär för Act Svenska kyrkan

Mikael Mogren, biskop i Västerås stift

Hanna Soldal, samordnare för globala påverkansfrågor, Svenska Kyrkans Unga

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan