Annons

Annons

Annons

Läsarna berättar

Läsartext
SPF fick veta hur den första gitarren kom till

Detta är en läsartext.

Janne Aldén och Eric Ahde framförde vackra stycken på sina instrument.

Bild: Privat

Annons

Vid lägerelden på savannen råkade jägaren luta sin båge mot en tom kalebass och knäppa på bågsträngen. Ur kalebassens öppning strömmade ett förstärkt ljud och gitarren var född. Så började Eric Ahde sitt program ”Från harpa till elgitarr” som vi fick lyssna till på SPF Seniorernas första medlemsmöte på det nya året.

Harpa tror man fanns redan för 4000 år sedan och den mer lätthanterliga lutan var av arabiskt ursprung. Så lätt att hantera var visserligen inte lutan, det sades att en 80-årig lutaspelare hade ägnat 60 av sina år åt att stämma instrumentet.

Annons

Annons

Spanska gitarrer blev populära och spreds över Europa. Det ganska svaga ljudet kan numera förstärkas elektroniskt i elgitarrer och utvecklingen fortsätter med syntar och avancerad mikrofonteknik. Gitarrer är fortfarande populära och en strängfabrik, Fender, gör 90 000 strängar varje dag.

Historiken var intressant men sen kom det vi väntat på, gitarrspel och sång. Eric och hans spelkamrat Janne Aldén lät oss njuta av låtar av Taube, Fröding, Åkerström med flera och som extranummer irländska toner där gitarren även kunde låta som en flöjt.

Göran Ax tackade spelemännen och alla deltagande medlemmar efter obligatoriskt fika med lottdragning.

Per Byström

Fakta

Läsarnas egna texter

Vi får in många trevliga texter och bilder där läsarna berättar om händelser i våra trakter. Dessa läggs på familjesidan, och visa utvalda publicerar vi även på webben.

Vill du också berätta om något i din närhet, som kan intressera en större läsarkrets? Välkommen att skicka in text och högupplösta bilder till beratta@salaallehanda.com.

SA förbehåller sig rätten att välja vad som publiceras.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan