Annons

Annons

Annons

”Fortsatt hög smittspridning i samhället”

Pandemin går in i en ny fas – men smittspridningen är fortfarande omfattande, uppger Folkhälsomyndigheten vid torsdagens pressträff.

Text

– Det är fortsatt en hög smittspridning i samhället. Det finns en risk att bli sjuk, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten på dagens myndighetsgemensamma presskonferens med anledning av coronapandemin.

Byfors säger vidare:

– Smittspridningen minskar globalt, det kan bero på att länder nu testar på olika sätt. Vi ser också att omikron dominerar fullständigt globalt.

Annons

Sett till läget i Europa minskar smittspridningen enligt statistiken.

Annons

– Sammantaget inom EU går smittspridningen ner under veckorna. Men det är många som är smittade i samhället, säger Byfors.

Byfors upprepar också rekommendationen för de som ännu inte vaccinerat sig att göra det, för att skydda sig själva och andra från sjukdom och död.

Över hälften av Sveriges vuxna befolkning har nu fått en tredje dos covidvaccin.

Totalt har 4 497 879 personer, 18 år och äldre, fått en tredje dos, vilket motsvarar 54,4 procent av befolkningen i den åldersgruppen. Det framgår av Folkhälsomyndighetens statistik, som baseras på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

I åldersspannet från tolv år och uppåt har sammanlagt 7 541 945 personer fått minst två vaccindoser. Det motsvarar 83,8 procent av befolkningen i åldersgruppen.

Hittills har totalt 16 395 smittade personer avlidit under pandemin, enligt Folkhälsomyndigheten.

Foto: Stefan Jerrevång/TT Sara Byfors, Folkhälsomyndighetens biträdande avdelningschef under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan