Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberal100 år av kvinnlig rösträtt

Matilda Molander
Efter succéfesten splittrades rörelsen

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Deltagare vid den internationella kvinnliga rösträttskongressen i Stockholm år 1911 uppställda med standar vid Södra Blasieholmshamnen. Bildkälla: Stadsmuseet i Stockholm, Wikimedia Commons.

Annons

I år är det hundra år sedan de första kvinnorna tog plats i riksdagen. Ett sekel sedan den feministiska rörelsen vann sin största seger någonsin och Sverige blev en demokrati. Men hur gick det till? I en serie korta artiklar tar tidningens politiska redaktör Matilda Molander med er på en resa genom Sveriges feministiska historia. Del 7

Kampen för kvinnlig rösträtt var en svensk kamp, men också en internationell. Landsföreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt, LKPR, hade systerorganisationer över hela världen, och de samlades en gång om året till en stor internationell rösträttskongress där de utbytte erfarenheter, firade segrar och samlade ny kraft efter motgångar. Västeråsaren Ruth Randall Edström, gift med ASEA:s direktör Sigfrid Edström, deltog vid ett flertal tillfällen, och höll sedan föredrag om vad som pågick i andra länder för rösträttskvinnorna i Västmanland.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan