
Foto: Tatan Syuflana/TT och Johan Nilsson/TT
Sedan Ryssland invaderade Ukraina har många av landets totalt 44 miljoner invånare flytt landet. De flesta som flytt befinner sig i Ukraina eller i länder som gränsar till landet, men vissa har kommit och kommer att komma till Sverige. I Ukraina är drygt 35 procent av befolkningen vaccinerad mot covid-19, enligt Reuters. I Västmanland förbereder sig nu regionen för att kunna vara behjälpliga och vaccinera de som behöver och vill.
Annons
Annons

Ukrainas flagga vajar utanför sjukhuset i Västerås.
Bild: Sofie Tejre
– Vi håller på att ta fram en informationsskrift på ukrainska som vi ska kunna sprida och jag har varit i kontakt med Folkhälsomyndigheten som håller på att översätta informationsblad om vaccination till ukrainska och ryska. Vi hjälper till och vaccinera och via informationsmaterialet uppmanar vi alla att göra det för det är väldigt viktigt, berättar Mikael Sars som är regionens vaccinsamordnare.
Han förklarar vidare att om man kommer som flykting från Ukraina kan man få hjälp med vaccination på närmaste vårdcentral.
– Om man då identifierar sig kan vi skapa ett reservnummer och hjälpa till så man kan bli vaccinerad. Om man inte kan bli det på plats där och då kan man få hjälp hur man ska boka en tid.

Ukrainare som kommit till Västmanland och inte vaccinerats mot covid-19 kommer att få hjälp att göra det om de vill.
Bild: Catharina Hugosson
I Västerås har regionen tänkt att centralisera vaccinationsverksamheten för de som nyligen kommit till Sverige från Ukraina till Hälla syds vaccinationsmottagning. Ett arbete som kommer dra igång inom de närmsta veckorna.
Annons
– Personal från Asylhälsan att vara där under två halvdagar i veckan vid en given tidpunkt, det kommer också stå i det här informationsmaterialet. De är vana vid att skapa reservnummer, och då kan de på Hälla bli vaccinerade direkt. De kommer att erbjudas vaccin gratis, precis som alla svenskar, säger Mikael Sars.
Annons
Asylhälsan kommer även vara på plats vid mottagningen i Fagersta under en halvdag. Exakt vilka dagar det handlar om är ännu inte klart. Eventuella oklarheter som kan uppstå löser man förhoppningsvis på plats, enligt Mikael Sars.
– Om de vaccinerat sig tidigare har de säkert inte fått med sig papper på när och vilket vaccin, men vi får handskas med att ta muntliga uppgifter. Säger de att de fått två doser så vet de förhoppningsvis vilket vaccin, för det avgör vilket vaccin de får och vilken dos det registreras som.