Annons

Annons

Annons

Till minne

Eva Kristenson, den sista av 1960-talets Tärnalärare

Eva Kristenson har avlidit, 95 år gammal.

Bild: Privat

Annons

På 1960-talet fanns det på Tärna folkhögskolas internat fem bosatta lärarfamiljer där de båda makarna var lärare. En av dessa familjer var Gunnar och Eva Kristenson. Vi har nu nåtts av beskedet att den sista av de på 1960- talets så klassiska och legendariska Tärnalärarna har gått vidare. Eva lämnade oss i februari 2022 i en ålder av 95 år, drygt ett halvår efter sin make Gunnars bortgång.

Annons

Eva undervisade i humaniora. Hon var populär, och respekterad av oss elever. Båda makarna förespråkade att folkbildning är det kitt som håller samman, stärker individen, och utvecklar det svenska samhället och demokratin.

Annons

Utmärkande för Eva var hennes utpräglade humanistiska livssyn. Att ställa upp för den lilla människan, och för barn i utsatta situationer, medförde ett engagemang i Rädda Barnen och dess riksförbund.

Om Eva som medmänniska och pedagog finns det bara ljusa minnesbilder. Hon ingav en trygghet, och var en dörröppnare för många av oss elever i de ämnen hon undervisade i. Som person var hon närvarande mild, omtyckt, med ett spridande av värme omkring sig, och hon ingav en stor trygghet till oss elever.

Vi alla före detta ”gamla” elever till Eva har nu mist den sista av det klassiska 60-talets lärare från campus vid Tärna folkhögskola. Tack Eva, vi kommer alltid att minnas det du bidrog med till oss elever i vår egen framtidsresa. Du lyssnade på oss, gav oss kunskap och inspiration som vi förde med oss efter avslutad Tärnatid.

Våra tankar går nu till de närmaste och deras familjer som nu under en kort tid förlorat de sina.

Tärna folkhögskolas elevförbund genom

Sven-Erik Henriksson, Annica Lindholm, Göran Rask

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan