Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Pandemin är inte över

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lena Hallengren (S) och Kenneth Östberg (S).

Bild: Sara Arvidsson, Arkivbild

Annons

Genom att fortsätta vaccinera oss stärker vi Sverige och sjukvårdens beredskap att klara både nya virusutbrott och andra kriser.

Pandemin är inte över men den har börjat släppa sitt grepp om Sverige. Merparten av smittskyddsåtgärderna har kunnat avvecklas, tack vare en framgångsrik vaccinering och en virusvariant som för de flesta ger en mildare sjukdom. Samtidigt löper ovaccinerade personer fortsatt en betydligt högre risk att drabbas av svår sjukdom och död. Det visar hur viktigt det är att många är vaccinerade.

De allra flesta har valt att vaccinera sig mot covid-19. Fram till den 11 mars var 84,6 % av alla över 12 år vaccinerade med två doser. Det är en enorm insats där hela samhället har bidragit. Men fortfarande har drygt en miljon människor inte tagit sin första dos.

Annons

Erfarenheterna från vaccinationsarbetet visar att insatserna måste vara långsiktiga och uthålliga. Det kommer att finnas de som avvaktar när det första vaccinerbjudandet kommer. Därför genomfördes under vecka 11 en nationell vaccinvecka för att nå ut till personer som ännu inte vaccinerat sig.

Annons

"Värdet av vaccination mot covid-19 är precis lika högt nu som innan restriktionerna avvecklades", skriver insändarskribenterna.

Bild: Eva Lena Olsson, Arkivbild

I Region Västmanland genomfördes då många aktiviteter för att göra det enklare för fler att vaccinera sig. 25 vaccinationsmottagningar i hela länet höll extra öppet för drop-in. Under veckan fanns det möjlighet att vaccinera sig i samband med hockeymatchen mellan VIK och Modo. Satsningar har också gjorts på att göra information mer tillgänglig genom informatörer och översättningar till flera språk.

För de allra flesta är det självklart att vaccinera sig mot andra sjukdomar, som stelkramp eller mässling. Nu behöver vi övervinna även covid på det sättet. Vaccinveckan handlar både om att nå de som ännu inte tagit en första dos, och att säkerställa att alla som erbjudits en första dos även tar den andra, tredje och i vissa fall fjärde dosen. Att ta de påfyllnadsdoser som rekommenderas förlänger och förstärker skyddet från vaccinet.

Värdet av vaccination mot covid-19 är precis lika högt nu som innan restriktionerna avvecklades. Att vaccinera sig mot covid-19 ger ett starkt skydd mot svår sjukdom och död, och minskar belastningen på vården.

För dig som ännu inte vaccinerat dig, ta chansen att göra det under vaccinveckan. Och till dig som redan är vaccinerad, ta tillfället att återigen uppmuntra dina nära och kära att boka en vaccinationstid.

Lena Hallengren (S) Socialminister

Kenneth Östberg (S) Regionråd

Annons

Annons

Till toppen av sidan