Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
Det är hög tid att prata om äldreomsorgen i Sala

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Äldreomsorgen i Sala kommun har varit hårt ansatt under många år. Det är något som vi socialdemokrater försökt lyfta gång på gång tillsammans med olika förslag på åtgärder. "

Bild: TT

Annons

Äldreomsorgen i Sala kommun har varit hårt ansatt under många år. Det är något som vi socialdemokrater försökt lyfta gång på gång tillsammans med olika förslag på åtgärder.

Framförallt har vi påtalat att proffsen måste få vara proffs! Vi behöver ge undersköterskor och vårdbiträden större möjlighet att påverka sitt arbete. Sjuktalen talar sitt tydliga språk, scheman med delade turer och ont om sammanhängande ledighet skapar ohälsa.

Annons

Annons

Att det finns stora behov att fylla har blivit än tydligare under pandemin. Äldreomsorgspersonalen har gjort ett fantastiskt arbete med att vårda och säkerställa en bra dag för våra äldre äldre trots hård press, ökad stress och att de behöver arbeta med skyddsutrustning och ansiktsmask varje dag.

"Vi behöver ge undersköterskor och vårdbiträden större möjlighet att påverka sitt arbete. Sjuktalen talar sitt tydliga språk, scheman med delade turer och ont om sammanhängande ledighet skapar ohälsa", skriver Camilla Runerås (S).

Bild: Ari Korzeniowski

Regeringen satsande 2021 på äldreomsorgen och Sala kommun fick tilldelat 10,9 miljoner kronor öronmärkta för satsningar inom äldreomsorgen. Jag har ställt frågan på nämnden flera gånger hur dessa satsningar sett ut för Salas äldreomsorg men har ännu inte fått något svar. I andra kommuner har pengarna gjort stor skillnad, till exempel i Uppsala har deras äldreomsorgsatsning bland annat resulterat i att alla delade turer försvunnit. Vi vet hur framtiden ser ut med det kraftigt ökade behovet av äldreomsorg i takt med att antalet äldre äldre ökar. Detta lyfts gång efter annan i rapporter och studier.

Just därför la vi socialdemokrater ett skarpt förslag om att hela den tilläggsbudget på 4,2 miljoner kronor som nu tilldelats vård och omsorgsnämnden skulle placeras rakt av på äldreomsorgsområdet.

Annons

Det tyckte dock inte alliansen - som är dem som styr. Trots stora utmaningar redan i dag, och att vi vet att det bara kommer bli värre , så väljer C, M, Kd och L att inte prioritera äldreomsorgen.

Vi ger oss dock inte! Vi socialdemokrater kommer fortsätta att prioritera och fokusera på den mycket viktiga äldreomsorgen!

Camilla Runerås (S), oppositionsledare i vård- och omsorgsnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan