Annons

Annons

Annons

Insändare
Ett papper på en vägg

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kungabysten som numera hänger på väggen i Salas medborgarkontor.

Bild: Rasmus Hammarström

Annons

Man blir så less på det tröga arbetet med motioner och medborgarförslag i Sala och Hebys kommuner. Handläggningstiden är bedrövligt lång som konstaterats från många håll. Även att man inte får chansen till insyn i sitt ärende och får någon återkoppling på vilket bord frågan ligger för tillfället är upprörande.

Senaste exemplet är det nästan skrattretande svaga resultatet av en motion där man ville se Gustav ll Adolf-bysten som finns på Väsby kungsgård vid torget i stället. Sedan många år står den som sagt vid kungsgården och är utlånad av kommunen om jag fattat det hela rätt. Gott så och vist kan jag förstå att föreningen säger nej. Men tänk vilken tid och energi folk lagt på detta och sedan blir det blott ett inramat papper på en vägg på medborgarkontoret. Först har det lagts ner tid och energi att ta fram motionen och sedan har det malt i ett och ett halvt år innan allt var klart och upphängt på en spik på en vägg. Det hade inte behövts en motion för att få upp en bild på bysten så klart. Det hade enkelt  kunnat ordnas utan gå hela vägen från kommunfullmäktige och hela den långa vägen som motioner och medborgarförslag tar. Kanske en avgjutning eller en ny modell framtagen efter originalet hade vart att föredra av stadens grundare.

Annons

Annons

"Det är frustrerande att man jobbar så hårt för en idé, men när man väl skickar in det så försvinner det in ett tätt slutet system utan insyn eller chans att till en dialog", skriver Mats Köbin.

Bild: Rasmus Hammarström

Jag har haft många medborgarförslag inne i bägge kommunerna. I Sala låg ett förslag över ett år och jag fick ingen som helst insyn hur det låg till. Jag visste att det till sist skulle hamna på kultur och fritids bord som skulle ge ett utlåtande. Men innan dess skulle det beredas i kommunhuset. Men eftersom jag inte fick återkoppling överhuvudtaget så kontaktade jag kultur och fritid och bad de kolla upp när ärendet var på väg till dem. Där fick jag ett svar direkt och de sa att de hade redan fått frågan och att de skickat svaret tillbaka det.

Det är frustrerande att man jobbar så hårt för en idé, men när man väl skickar in det så försvinner det in ett tätt slutet system utan insyn eller chans att till en dialog. Och med en man som jag som har en del idéer så släpper man inte förslaget bara för man skickar in det. På ett år eller mer hinner man spinna vidare på det och det hade då vart bra att kunna diskutera runt detta med instansen som har bollen för tillfället. I Heby slutade svaret i en fråga att man såg positivt på idén och skulle ta den vidare i fall man väljer att jobba med detta i ett större sammanhang. Ok, det blev man inte så mycket klokare av. Är det ett ja eller nej på ett medborgarförslag men lagt många timmar på för att få fram så fint som möjligt?

Mats Köbin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan