Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
M: Runerås (S) tar billiga poäng på felaktiga grunder

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Slutreplik till Camilla Runerås (S) insändare den 13 april.

I sin kommentar kring vår insändare tar Camilla Runerås (S) avstamp i hur andra kommuner använt det stöd som getts till äldrevården. Att göra omvärldsbevakning kan vara bra, men vi ber att få påminna om att kommuner har vitt skilda förutsättningar. Vad en kommun väljer att prioritera bygger till störst del på den kommunens situation. Att Sala tidigt och med gott resultat säkrade tillgång på skyddsmaterial var bra och det var också något som det vid tillfället inte fanns någon debatt om. Det är viktigt att komma ihåg när man från Socialdemokraterna verkar ångra den prioriteringen.

Att prioritera skydd för personalen ser vi som ett måste. Att delade turer är en del av den schemaläggning som vår verksamhet använder är till del en resultatet av införandet av rätten till heltid, något som Socialdemokraterna också varit positivt inställda till. För att klara denna förstärkning av personalens arbetstrygghet så behövs de delade turerna. Moderaterna är såklart med i de diskussioner som förs om hur schemaläggningen kan förbättras, tillsammans med Socialdemokraterna.

Annons

Annons

Camilla Runerås (S) insändare den 13 april.

Vill Socialdemokraterna avskaffa de delade turerna på allvar hade de helt enkelt kunnat budgetera detta. Det har de inte gjort. De har heller inte lagt förslag om detta i nämnden. Så man frågar sig ju om det är viktigare för Camilla Runerås att prata om att ta bort delade turer, än att faktiskt göra det?

Och när det gäller utbildning så har Camilla Runerås uppenbart missuppfattat oss. Det finns nog ingen som skulle vilja att vårdpersonalen inte ska ha rätt kompetens. Förutom medicinsk kunskap har vi från Moderaterna i Alliansens budget även satt fokus på att språkkunskaper hos personalen måste vara en del av kompetensutvecklingen. Vi moderater är alltid positivt inställda till utbildning och den sociala rörlighet som den ger.

Det Moderaterna däremot har sagt är att vi vill se fler och större variation i tjänsterna. Alla uppgifter i vår verksamhet kräver inte samma utbildning. Den som bäddar sängar, bär ut mat eller löser andra de enklare uppgifter gör ett nog så viktigt jobb, men måste faktiskt inte vara medicinskt utbildad för det. Med fler tjänstekategorier sänks trösklarna in på arbetsmarknaden och det skulle innebära att man kan ha mer personal på plats.

Annons

Erik Hamrin (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, svara på Camilla Runerås insändare.

Bild: Rasmus Hammarström

Annons

Då ökar möjligheterna att stärka kvaliteten genom att exempelvis prioritera andra schemalösningar eller annat som verksamheten anser bidrar till en bättre livskvalitet för våra äldre. Summa summarum läser vi att Socialdemokraterna väljer att fultolka sig igenom vårt ställningstagande för att ta billiga poänger på felaktiga grunder.

Det är med våra förslag som proffsen verkligen får arbeta med det de är utbildade för. Det kommer göra vår verksamhet bättre för såväl för vår personal som för våra äldre.

Erik Hamrin (M), 1a v ordförande kommunstyrelsen

Elin Johansson (M), 1a v ordförande Vård- och omsorgsnämnden

Victoria Kihlström (M), ersättare Vård- och omsorgsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan