Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Coronaprognosen: Betydande smittspridning i maj

Nu när restriktionerna lättats och livet börjat återgå till det "normala" varnar Folkhälsomyndigheten (FHM) för en ny covid-19-våg i maj.

Text

Sjukhusinläggningar med anledning covid-19 beräknas öka igen i maj.

Bild: Mats Olsson

Annons

Det var Dagens Medicin som först rapporterade om att Folkhälsomyndigheten tror att fler kommer att behöva läggas in på sjukhus med covid-19 i maj. Den förväntade smittspridningen beskrivs som ”betydande”.

Annons

"I dagsläget läggs drygt 25 covidsjuka in på sjukhus varje dag, men enligt nya beräkningar från FHM kommer siffran att öka till det dubbla i mitten av maj", skriver Dagens Medicin.

Annons

Det nya FHM-scenariot, som sträcker sig från den 20 april till den 20 juli, anger att omkring 60 personer per dag förväntas behöva läggas in på en vårdavdelning. Den "betydande" ökningen beror på virusvarianten omikron BA.2, som fortsätter att spridas och ge infektion.

Den nya FHM-prognosen anger även att smittkurvan och sjukhusinläggningarna ska sjunka till låga nivåer igen efter maj månad.

Fotnot. Folkhälsomyndigheten (FHM) utgår i det aktuella nya scenariot från att genomgången infektion skyddar i tre månader mot en ny infektion från en ny virusvariant.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan