Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Stoppa bo-orättvisan!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Hyresgästföreningen logotyp på fasaden vid Globen i Stockholm. Foto: Helena Landstedt / TT / kod 76091

Annons

Bostadsbrist, trångboddhet och renovräkningar. En allmännytta som säljs ut till riskkapitalbolag och nyproduktionshyror som ligger långt över vad många vanliga löntagare och pensionärer har råd med. Så ser verkligheten ut på många orter i dag. Samtidigt öser staten miljarder över de som äger sitt boende och det råder total avsaknad på politik som faktiskt tar itu med bo-orättvisorna.

Vi hyresgäster i region Aros-Gävle och i hela vårt land, kräver att politiken på riktigt börjar ta sitt ansvar för att garantera alla medborgares rätt till en trygg bostad och stoppa bo-orättvisan.

Marie Linder, ordförande Hyresgästföreningen

Bild: Jerry Brodin

Annons

Därför riktar vi följande krav mot landets politiker:

Annons

• Ja till hållbara renoveringar och stopp för renovräkning. Många bostadsområden är i behov av renovering, men det får inte ske på bekostnad av människor och miljö. Ingen hyresgäst ska tvingas flytta för att hyran chockhöjs när fastigheten rustas upp. Därför behövs statligt stöd till upprustning, stärkt ställning för hyresgäster vid omfattande renovering samt förbättrade möjligheter för bostadsbolag att skattefritt fondera pengar till underhåll.

• Ja till fler bostäder med lägre hyra. Sverige lider av en omfattande bostadsbrist som sätter stopp för unga att flytta hemifrån, familjer från att bildas och äldre att hitta en anpassad bostad. Det har under lång tid byggts för lite och det som byggs är ofta väldigt dyrt. Därför behöver det statliga investeringsstödet återinrättas och utvecklas till ett förmånligt bygglån för att ytterligare öka bostadsbyggandet.

• Ja till rättvisa skatter mellan ägt och hyrt. Staten lägger många gånger mer på skattesubventioner till de som bor i bostadsrätt och villa jämfört med oss i hyresrätt. Som en följd av skatteorättvisan är en nybyggd hyresrätt upp till 2 500 kronor dyrare i månaden än motsvarande bostadsrätt. Dessutom leder den ekonomiska orättvisan till dyrare underhåll av hyresrätter och bidrar i längden till ombildning av hyresrätt till bostadsrätt. Därför behövs en skattereform som skapar rättvisa mellan ägt och hyrt boende.

Annons

Under den här mandatperioden har vi i Hyresgästföreningen mobiliserat hela vår folkrörelse för att stoppa planerna på att införa marknadshyror i nyproduktionen, och vi lyckades. Inför valet 2022 kommer vi återigen att mobilisera vår rörelse.

Politiker: det är dags att stoppa bo-orättvisan!

Marie Linder, ordförande Hyresgästföreningen

Hans Eklund, regionordförande Hyresgästföreningen region Aros-Gävle

Till toppen av sidan