Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Varför tiger Morgan Johansson om brotten mot företag?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kristin Lahed, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västmanland

Bild: Magnus Westberg

Annons

Kriminaliteten har blivit ett allt större problem. Dagligen  larmar våra medlemsföretag om hur de på olika sätt utsätts för brott, Det är inbrott, skadegörelse, hot, misshandel, rån, stölder jag listan för de Västmanländska företagens brottsutsatthet kan tyvärr göras lång

När vi tillsammans med Stiftelsen Tryggare Sverige har undersökt saken visar det sig att hälften av alla svenska företag utsätts för brott varje år. Den totala kostnaden för denna brottslighet uppgår till mer än 100 miljarder kronor – varje år.. I vårt län utsätts närmare 54% av företagen för brott och kostnaden för brottsligheten är över två miljarder kronor!

Men vi ska också ha med oss att mörkertalet är  stort. Hälften av de företag som drabbas polisanmäler inte eftersom de inte tror att det leder till någonting. Polisen hinner inte agera och för den som eventuellt grips krävs mycket höga bevisgrunder för åtal vilket gör att gärningsmän ofta snabbt är ute på gatan igen. Det är  den bild vi får från våra medlemsföretag runt om i landet.

Annons

Annons

Tyvärr är tystnaden total när det gäller den brottslighet som drabbar företagare. Trots att vi har letat har vi inte kunnat hitta en enda kommentar från justitieminister Morgan Johansson om den akuta otrygghet som svenska företagare upplever och det hot mot vårt samhälle som brotten mot företag utgör.

Men också hur brottsligheten påverkar företagens och  samhällets tillväxt.

Däremot är regeringen ofta snabb med att kommentera fall där enskilda företag misstänks ha begått brott eller felaktigheter. Och det är rätt, även företagare ska följa svensk lag. Men justitieministern kan inte fortsätta tiga om en utveckling som gjort varannan företagare till brottsoffer.

Lokalt för vi dagligen dialoger med företagare, rättsväsendet och politiker om vad vi kan göra gemensamt. Men företagen påtalar också det nationella perspektivet. Hur mycket resurser lägger egentligen polisen på att bekämpa brott mot företag, med tanke på vad de kostar? Och varför ger det så litet resultat?

Jag har tyvärr inga bra svar och det verkar ingen annan heller ha. Kanske är det så enkelt att brott mot företagare och anställda inte uppfattas vara lika allvarliga som brott mot andra människor? Det är i så fall både omoraliskt och ett ödesdigert misstag. Om inte företagen fungerar, fungerar inte ekonomin och då fungerar inget annat heller. Ett starkt Sverige kräver starka företag.

Min och våra medlemsföretags fråga till justitieminister Morgan Johansson är därför: vad kommer du att göra för att stoppa brotten mot svenska företag? Och när?

Kristin Lahed, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västmanland

Annons

Annons

Till toppen av sidan