Annons

Annons

Annons

Västerfärnebo

Insändare
Om Salas utvecklingsplaner

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Västerfärnebo.

Bild: Mats Wikman

Annons

Nyligen presenterade Sala kommun ett förslag på en ny utvecklingsplan med planer och visioner för centralort och landsbygd, det vill säga för hela kommunen. Men reflekterar man närmare på vad som har hänt under de senaste fem åren samt planerna framöver vad gäller större kommunala investeringar, så kan man konstatera följande för Sala tätort: Ny skola för 150 miljoner kronor, ny idrottshall för 30 miljoner, ny skola planeras för 250 miljoner kronor, markköp i Salas centralort för framtida behov, en utredning om nytt badhus är på gång, planer finns för utveckling av Evelund, och så vidare.

Större kommunala investeringar har även gjorts och planeras att göras i den södra delen av kommunen. Ransta har fått en ny skola, nytt bibliotek, idrottshall på 1700 kvadratmeter samt en ny lekpark. Allt till en kostnad på 135 miljoner kronor. Dessutom är beslut taget att bygga en helt ny F-6-skola i Varmsätra för 60 miljoner kronor. Därtill en ny cykelväg från Sala tätort till Kumla/Ransta, som beräknas kosta 15 miljoner kronor.

Annons

Annons

Men vad har hänt i de västra delarna av kommunen i Västerfärnebo med omnejd, under de senaste åren? En del av kommunen där cirka 2500 invånare bor. Senaste stora förändringen var nedläggningen av högstadiet. Så vad finns kvar idag? Jo, en över 50 år gammal och sliten gymnastiksal, där utnyttjandegraden däremot är hög då två F-6-skolor samt föreningar använder hallen. Skolundervisningen bedrivs delvis i barackliknande lokaler från 60-talet. Önskan om cykelvägar har länge funnits på önskelistan, exempelvis mellan Salbohed och Västerfärnebo. Andra önskemål är en ny idrottshall, uppfräschning av centrum, med mera.

Sala kommun är till ytan den största kommunen i Västmanland, men där nära hälften av alla invånare bor utanför Sala tätort. Givetvis kan inte alla mindre orter förvänta sig ha all typ av kommunal service och utbud, vissa delar måste och bör ligga i centralorten. Men de västra delarna av Sala kommun, där har det varken skett något eller varit tal om några större investeringar under åtskilliga år, vilket är märkligt. Även om kommunen inte har den bästa ekonomin och mycket handlar om att prioritera så är intrycket är att det blivit slagsida gällande vilka delar av kommunen som har fått ta del av större ekonomiska investeringar.

Så frågan är om det överhuvudtaget finns det något intresse eller planer från de nu styrande partierna eller från oppositionspartierna för den västra delen av kommunen? Utvecklingsplanen visar på visioner och att man vill satsa i och runt Västerfärnebo, men verkligheten har hittills visat något annat.

Dan M

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan