Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
Våra skolor förtjänar bättre

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I Sala kommun har eleverna i åk 9 bland de sämsta betygen i hela Sverige. Prioriteringen för skolförvaltningen borde ligga i att förbättra elevernas resultat. Tyvärr måste de istället att lägga energi och fokus på de undermåliga lokaler som de tvingas bedriva sin verksamhet i. 

Skolinspektionens kritik är skarp och slår hårt mot ojämlikheten i Salas skolor, bristerna i det långsiktiga kvalitetsarbetet och avsaknaden av det stöd som många elever haft rätt till men inte fått. Det här är vad lärarna, rektorerna och övrig personal inom skolan borde få fokusera sin energi på - istället handlar allt om byggnaderna.

Den ena skolan efter den andre döms ut. Skolor tvingas flytta när de som vistas i lokalerna får luftvägsproblem. Undervisning bedrivs på en toalett, på källarplan eller i andra lokaler där det är svårt att bedriva undervisning utifrån läroplanen. Lokaler som presenteras som alternativ för skolan stinker av avlopp. 

Annons

Annons

Vallaskolan i Sala.

Bild: Rasmus Hammarström

2018 stängdes Åkraskolan och Sala fick istället Nordens största modulskola. Fyra år senare finns fortfarande ingen skola på plats och det ser ut att dröja många år till. Antalet tillfälliga moduler som krävs för att Salas elever ska få den undervisning de har rätt till kommer att öka kraftigt de kommande åren. 

Larmsignalerna från skolans verksamhet och från skolförvaltningen har varit klara och tydliga under många år nu. Trots detta råder total brist på initiativ och handlingsförmåga från kommunstyrelsens ordförande Anders Wigelsbo (C) och hans styre.

Det konstanta släckandet av (bildliga) bränder skapar en ohållbar arbetsmiljö för kommunens anställda inom och runt skolverksamheten. 

Om Sala kommun ska vända skolresultaten och ge eleverna den undervisning och kunskap som de så väl behöver inför resten av livet så börjar allt med lärarna. Och lärarna måste ges förutsättningar att göra sitt jobb - och en hållbar arbetsmiljö. 

Amanda Lindblad (S), kommunalrådskandidat i Sala kommun. Foto: Socialdemokraterna

Annons

Sala kommun behöver lägga större fokus på att vara en attraktiv arbetsgivare för att klara den långsiktiga kompetensförsörjningen med behöriga lärare och pedagoger, och för ett kunna rekrytera skolledare som kan leda den positiva utvecklingen. Idag är andelen behöriga lärare i våra skolor alldeles för låg. De lärare vi har behöver fler behöriga kollegor.

Annons

Politikens roll är att skapa förutsättningar. Det misslyckas det borgerliga styret med idag. Skolan ska handla om undervisningen och elevernas kunskapsinhämtning – inte alla hinder och problem som skolbyggnaderna utgör. Lärarna efterfrågar goda möjligheter till kompetensutveckling - inte att istället tvingas packa flyttkartonger. 

Politiken har brustit i sitt ledarskap och ansvar för skolverksamheten i Sala kommun. 

Sala kommun behöver ett nytt politiskt ledarskap som tar ledartröjan och är beredda att säga som det är och göra det som krävs, för skolan och för hela kommunen. 

Vårt Sala kan bättre! 

Amanda Lindblad (S) 

Kommunalrådskandidat, Sala kommun 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan