Annons

Annons

Annons

Sala

Läsartext
Ordningsmakten förr – snart skrivs ett nytt kapitel

För att bli polis förr i tiden behövdes ingen utbildning, det räckte att vara en storväxt och redbar person. ”Han skall inte se slarvig och paltuger ut som en tiggare” – någon ”hon” kom inte till stadens polistjänst förrän på 1950-talet berättar Bo Svärd.

Text

Detta är en läsartext.

Annons

Det var några rader i onsdagstidningen om polisens ”flyttkartonger” under de senaste 100 åren, men varför inte ta en titt ytterligare tillbaka i tiden. Ordningens upprätthållande var lika viktig då som idag. Vi får gå tillbaka till 1500-talet då fogdeknektarna höll pli på folket i Salberget.

Det var ofta män ur soldatleden som anställdes. Yrkesreglerna var enkla och rymdes på ett pappersark. Där stod bland annat att knektarna hade rätt ”att döma till hals och hand över den som förbryter sig”. Någon form av utbildning förekom ej utan det räckte att vara en storväxt och redbar person.

Annons

Profossen med uppgift att beivra brott och åtala höll med sina polisiära rättigheter ordning vid gruvan från 1610-talet. Man ser på ett ställe i gamla handlingar att gruvfolket slarvar med vindkörningarna. Kungen ger då profossen order att rannsaka samt av de felande uttaga en mark penningar.

Annons

Nattvakterna höll ordning på bråkmakare eller fyllerister. Bild: Bo Svärd

Nästa i raden för ordningens upprätthållande vid gruvan tituleras gruvgevaldiger. I regelboken står bland annat att ”han skall inte se slarvig och paltuger ut som en tiggare och inte nödvändigtvis umgås med gruvfolket”.

I arbetsuppgifterna ingick också att alla kom till uppropet vid morgonbönen i Gruvstugan. De som saknades kunde räkna med att strax få besök av gevaldigern.

Efter dessa tre yrken beger vi oss in till staden där nattvakterna till stor del bidrog till de boendes trygghet. Vid början av 1800-talet, innan polismakten kommit till, vandrade nattvakterna gata upp och gata ner. I handen höll de en stång med bygel vilken kunde föras runt halsen på bråkmakare eller fyllerister. Därefter in i kurran med dem.

Att bli dömd till att löpa gatlopp var ett hårt straff som ofta slutade med döden och som ibland utdömdes av Gruvrätten. Den arme brottslingen skulle springa mellan två led av arga gruvarbetare som slog densamme allt vad de förmådde. Gatloppet utfördes under hemska skrin av smärta varför en trumslagare hyrdes in för att överrösta delinkventen. Bild: Bo Svärd.

Varannan timme blev nattvakterna avbytta av kamrater i vaktkupan för att kanske hinna med en tupplur.

Annons

När vinden tog i kallades stormpatrullen in. Några av stadens drängar fick vara till nattvakternas hjälp då brandrisken vid stark blåst var stor. Man mindes stadsbranden 1736.

Annons

Från 1850-talet började ordningspolisen organiseras. Polismästare och stadsfiskal titulerades de första cheferna. Fram till 1950-talet skulle det ta innan de första kvinnliga poliserna antogs.

Nu väntar vi med spänning på nybygget vid Salaborg där både brandkår och polis kommer att rumstera.

Nästa kapitel i polishistorien – det nya blåljushuset vid Salaborgvid Sörskogsleden. Bild: Sala kommun

Bild: Arkivbild

Det vackra huset på Rådhusgatan var polishus fram till 1979.

Bild: Rasmus Hammarström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan