Annons

Annons

Annons

Annons

Heby

Insändare
Bristande engagemang på vårdcentralen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Mats Wikman

Annons

Det brister av engagemang och empati från doktorernas sida på vårdcentralen i Heby. Inte på alla händer så klart, men det är ett litet lotteri vilken doktor man får denna vända. Jag sökte för några år sedan för att mitt knä högg till vid ansträngning. Doktorn var ganska likgiltig och böjde knappt knät. Det blev ingen belastning och därmed kändes inget fel. När jag kom på en fråga innan jag skulle gå möttes jag av en suck och och ett oinspirerat svävande och väldigt snabbt svar. Kändes som doktorn ville bli av med mig fortast möjligt.

Annons

Annons

Jag blev skickad till sjukgymnasten som var väldigt trevlig och visst stärkte övningarna musklerna runt knät, men det förändrade ingenting. Då blev det remiss till Uppsala där man genast konstaterade att jag hade en skada i menisken. 30 procent togs bort och allt blev snabbt bra igen. Det tog många månader av onödig smärta vill jag lova då det tog sin tid i Heby.

En liknande sak hände en anhörig som hade en smärtande inflammation under en tumnagel. Det klämdes, men det var samma lama bemötande där. Det skrevs visserligen ut medicin men det var först när damen i fråga kom till Uppsala som det uppdagades att man inte hade gjort enligt rutinerna i Heby. Först frågades det i Uppsala hur tånageln kändes och sedan vilken bakterieodling man hade gjort i Heby. För det första hade doktorn i Heby skrivit i remissen att det var en tånagel men en sådan har man ju gärna inte på tummen. Där visar man ju att man inte bryr sig när man slarvar med vilken kroppsdel remissen avser. Sedan hade det inte tagits ett prov i Heby och dessutom smärtade tummen mycket värre nu och ända in i leden som inte längre gick och böja. Men nu fick damen rätt vård och bättre medicinering. Doktorn i Uppsala blev väldigt ställd och undrade hur man som doktor kunde vara så slarvig i sin profession.

Annons

Jag undrar hur det kan komma sig att en del läkare i Heby bara verkar sitta av dagen istället för att lyssna och ta in det patienterna säger när de beskriver besvären de är där för? I förlängningen kan patientsäkerheten bli otrygg om man inte får den rätta vården i det tidiga skedet. För min del har jag efter knät bytt vårdcentral och jag vet att fler har eller kommer göra det samma.

Mats Köbin

Annons

Annons

Till toppen av sidan