Annons

Annons

Annons

Salas dyra investeringar

Debatt
MP: Ett tveksamt ja till skogsförsäljningen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"VI känner oss tvingade att säga ja för att kunna erbjuda hållbara och goda lokaler till våra medborgare", skriver Ingela K Lindström (MP).

Bild: Mats Wikman

Annons

Behovet av stora investeringar i kommunens lokaler är stort! Skolor och förskolor är i bedrövligt skick och många behöver bytas ut, byggas om och renoveras. Kommunen har inte möjlighet att låna så mycket pengar.

I våras presenterade den styrande Alliansen att de under längre tid förhandlat med en köpare till en del av kommunens skog. Köparen har tagit kontakt med Sala kommun för att de ville köpa all kommunal skog, men under förhandlingen blev överenskommelsen två delar av kommunens skogsinnehav, totalt vill Alliansen i Sala sälja 1057 ha skog av kommunen totala skogsinnehav på 4700ha. Priset togs fram genom att Sala kommun lät genomföra två värderingar och den högsta värderingen blev den erbjudna summan 115 miljoner kronor.

Annons

Annons

Köparen lovar att de kommer att följa Sala kommuns skogsvårdsplan (varsam avverkning) samt fortsatt arrendera ut jakt- och fiskerätten i enlighet med Sala kommuns prissättning.

Ingela K Lindström, Miljöpartiet. Foto: Privat

Ösby kommer att fortsatt få bruka skogen i undervisningssyfte samt jakt.

Servitut skrivs över för fortsatt möjlighet för rekreation vid Broddbo motionsspår.

Efter långa och djupa diskussioner har Miljöpartiet landat i att vi kommer att tveksamt gå med på försäljningen av skog. Vi hoppas att de löften vi fått från Ramnäs Skog kommer att respekteras och att skogen fortsatt kommer att fungera som rekreation och att skogen kommer att vårdas enligt den miljömässigt starka skogsvårdsplan som Sala kommun har upprättat.

Vi är fortsatt starkt kritiska till hur denna affär har hanterats! Vi anser även att fler värderingar bör att genomförts. Frågan om detta är en bra affär för kommunen kommer att vara aktuell och diskuteras under längre tid framöver anser vi! Dock känner vi oss tvingade att säga ja för att kunna erbjuda hållbara och goda lokaler till våra medborgare! Utan oppositionens ja kommer inte den styrande Alliansen få igenom sin investeringsplan.

Ingela K Lindström, Miljöpartiet Sala

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan