Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Insändare
Sala ska växa – pengarna är slut

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sala från ovan.

Bild: Mats Wikman

Annons

Jaha, då är vi där då pengarna är slut i Sala kommuns plånbok igen! Skattepengar är de finaste pengarna vi har i en kommun och det gäller att vårda skattepengarna ömt över tid.

Man kan inte sälja ut sina egendomar när pengarna tar slut och man står inför stora investeringar. Det kanske man kan göra en eller två gånger, men Sala kommun kommer att stå inför denna situation igen om ett antal år då andra stora investeringar ska göras.

Annons

Annons

Kommunen har till exempel ett stort VA-nät som är eftersatt som kommer att kosta enorma pengar att rusta upp. Det finns alltid brister som måste åtgärdas och som kostar mycket pengar i en kommun, var rädd om våra skattepengar. Det enda rimliga är att se över sin kostnadsstruktur samt se över vad det kostar att växa som kommun. Det kostar att växa och hur viktigt är det egentligen att en kommun måste växa det? Det kan inte vara ett självändamål att en kommun ska växa vilket det är lätt att tro om man läser vad ledande politiker från till exempel Moderaterna skriver i tidigare insändare på SA.

Själv är jag inte intresserad att bo i en större stad med ännu mer trafikproblem och förmodligen ännu större utmaningar gällande integration. Det blir inte en bättre kommun bara för att man växer i antal invånare. Se Västerås. Där har vi ett riktigt klassiskt skräckexempel. Det är bara att läsa tidningen för att förstå varför och det har exploderat på kort tid och det finns inget slut.

Intäktssidan kan man påverka och en skattehöjning på tre kronor räcker inte. Vi har nu kraftig inflation och jag som är verksam på beställarsidan i entreprenadbranschen ser att priserna redan höjts mycket kraftigt och för vissa projekt så ser jag kostnadsökningar på minst 20-30 procent. Räknar ni idag fram en skattehöjning på tre kronor, så kommer det snarare att landa på minst fem kronor. Sikta på en total skattesats på 40 procent så har ni tagit höjd, för det korta perspektivet (för att klara de kommande 10-15 åren). Sedan är risken stor att det måste till nya höjningar.

Och ni, se inte så förvånade ut!

Att växa ger stora kostnadsökningar, pengarna är SLUT

Annons

Annons

Till toppen av sidan