Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Kraft- och fjärrvärme spelar en avgörande roll

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Samuel Stengård (KD) och Malin Gabrielsson (KD).

Bild: Jesper Ahlin Marceta, Privat

Annons

Elsystemet idag står inför enorma utmaningar, detta efter en misslyckad energipolitik de senaste mandatperioderna. Sveriges utmaningar när det gäller energiförsörjningen kommer inte lösa sig utan en ny energipolitisk agenda. Vi kristdemokrater har länge sett vad kraft- och fjärrvärmen tillför elsystemet som helhet och att då föra en politik som inte värnar dessa kraftslag är inget annat än oansvarigt.

Annons

Annons

Kraftvärme är teknik för att samtidigt producera el och fjärrvärme. Fjärrvärmen har hög verkningsgrad och den samtida produktionen gör den resurseffektiv. När avfall uppstår ute i samhället, oavsett om det är i byggprocesser eller i allas vår egen konsumtion (förutom hushållsavfall), är det ur ett cirkulärt perspektiv effektivt att använda resurserna. Både materialåtervinning och energiåtervinning är viktiga redskap för att minska mängden deponerat avfall.

Kraftvärmeproduktionen är möjlig att planera, och är en del av vår baskraft och ett oerhört viktigt komplement till väderberoende kraftslag. Numera är även Bio-CCS, dvs koldioxidinfångning av utsläppen en mycket viktig pusselbit i arbetet att bli klimatneutrala eller till och med utsläpps-negativa. Den har potential att utvecklas ytterligare och vi tycker att sektorn behöver konkurrenskraftiga och långsiktiga villkor. Något regeringen lagt krokben för under denna mandatperiod. De säger en sak och gör en annan. De straffar ut med fiskala skatter och lovordar samtidigt deras roll i systemet. Det är inte seriöst.

Vi kristdemokrater vill se en sammanhållen strategi för kraft- och fjärrvärmen, ett borttagande av avfallsförbränningsskatten, och statligt stöd till Bio-CCS. För att det ska bli verklighet behövs en ny regering.

Annons

Vi kristdemokrater är redo!

Malin Gabrielsson (KD), regionråd i opposition

Camilla Brodin (KD), närings- och energipolitisk talesperson

Samuel Stengård (KD), toppkandidat till riksdagen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan