Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Det krävs ordning och reda för att nå våra klimatmål

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Ska Sverige och byggbranschen nå sina klimatmål krävs ordning och reda på arbetsmarknaden och en välfungerande arbetsmarknads- och utbildningspolitik".

Bild: Arkivbild

Annons

Det är inte många som känner till det, men byggbranschen står idag för 20 procent av landets klimatsutsläpp. Att det inte redan gjorts betydligt mer för att sätta fokus på branschens klimatansvar är egentligen märkligt. Ska vi lyckas i våra klimatambitioner måste vi börja nu, inte minst här i Västmanland.

Som fackförbund ser vi med tillförsikt på den helt nödvändiga klimatomställningen både branschen och samhället står inför. Det är en ödesfråga för såväl oss som framtida generationer, men också en möjlighet lika mycket som en nödvändighet.

Samhällets klimatomställning i sig är ett gigantiskt byggprojekt. Här i Uppland handlar det om allt från renovering och klimatanpassning av befintliga bostäder till nödvändiga infrastruktursatsningar.

Annons

Men det finns ett stort hinder. Byggbranschen idag mår inte bra. Få andra branschen plågas lika mycket av arbetslivskriminalitet och osund konkurrens. En alltmer avreglerad och liberaliserad arbetsmarknad har gynnat de som vill ta genvägar.

Annons

På bara ett decennium har våra medlemmar och förtroendevalda fått se hur kriminaliteten blivit både mer utbredd och mer internationellt organiserad. Politisk naivitet och bristande internkontroll hos våra stora företag och beställare har lett till en ohållbar situation. Lägsta pris och underbudskonkurrens har fått gå före villkoren för såväl arbetstagarna som klimatarbetet.

Jan Andersson, regionsordförande för Byggnads i Mälardalen. Foto: Arkiv

För att tala klarspråk: Ordning och reda på arbetsmarknaden är en förutsättning för en grön omställning. Ska byggbranschen såväl som samhället klara sin klimatomställning måste branschen städas upp. Fuskande och rent kriminella bolag kommer aldrig att ta sitt klimatansvar och en avreglerad bransch där lägsta pris alltid får styra kommer aldrig att kunna bli ”grön”.

Här måste såväl alla kommuner i Västmanlands län, regionen och inte minst våra stora byggföretag ta större ansvar.

Beställare behöver ställa tuffare klimat- och hållbarhetskrav i upphandlingar. Kraftfullare miljöregleringar gynnar seriösa bolag och missgynnar de oseriösa bolag som bara vill tjäna snabba pengar.

Inför en begränsning i antalet underentreprenörsled med start i kontrakten med stat och kommun. Kontroll och villkor försvinner snabbt i långa kedjor av underentreprenörer, det måste regleras för att säkerställa att lagar och regler följs.

Annons

Annons

Inför krav på att upphandlande myndigheter och kommuner själva ska kontrollera sina underentreprenörer. Våra skattepengar ska inte hamna i fickorna på kriminella!

Byggbehovet kommer att vara stort men ska Sverige och byggbranschen nå sina klimatmål krävs ordning och reda på arbetsmarknaden och en välfungerande arbetsmarknads- och utbildningspolitik. Kommuner och regioner har ett stort ansvar i hur man hanterar våra skattepengar och vilka företag man i slutändan anlitar.

Tar man det ansvaret går både byggbransch och klimatarbetet en ljus framtid till mötes. Skjuter man över det på någon annan kommer skulden till kommande generationer aldrig att sluta växa.

Jan Andersson, Regionsordförande Byggnads Mälardalen

Johan Lindholm, Förbundsordförande Byggnads

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan