Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Insändare
Fel beslut att sälja Ösbyskogen!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Mats Wikman

Annons

Sala kommun har beslutat att sälja Ösbyskogen för att slippa skattehöjning. Man har inte tittat på andra möjligheter att få in pengar. Sala kommun äger cirka 150 hektar bra åkermark som i dag är utarrenderat åt lantbrukare. Den marken är i dag värd 150 000 kronor per hektar, värdet totalt 22 500 000 kronor. Och åkerhungern är stor hos lantbrukarna.

Annons

Sala kommun äger cirka 5 000 hektar skog, med bra tillväxt på cirka 6,5 kubikmeter per hektar, år efter år. Värdet på det är 400 kronor per kubikmeter. 400 kronor gånger 6,5 gånger 5000 hektar, det är lika med 13 000 000 miljoner kronor varje år. Vilken bank som helst skulle ställa upp med lån med den säkerheten.

Annons

Ösby Naturbruksgymnasium är känt som ett av de bästa i hela Sverige och utan skogen kommer det bli ett stort elevtapp. Vad kostar det? Innan man säljer skogen kanske man ska sälja delar av Sala-Heby Energi och Salabostäder vilket skulle ge betydligt mycket mer pengar än att sälja skogen.

Att sälja skogen är som att kissa i byxorna. Det värmer ett tag, ett mycket kort tag. Det som är mest märkligt att man tänker sälja skogen utan att gå ut på öppna marknaden. Finns det inte en lag som kräver offentlig upphandling som gäller för försäljning? Skärpning Sala kommun!

Skattebetalare

Annons

Annons

Till toppen av sidan