Annons

Annons

Annons

Heby

Heby bryter med entreprenör – efter utebliven gräsklippning

Gräset är grönare på andra sidan. Så tänkte nog Heby kommun när de strax före midsommar valde att säga upp avtalet med gräsyteentreprenören efter, vad de ansåg, ett gräsligt utfört arbete.

Text

Bild: Privat, Lisa Parland

Annons

Sala Allehanda har tidigare berättat om det undermåliga arbetet med att piffa till grönytor och blomsterplanteringarna i kommunens parker och torg. Då pratades det om att vänta ut järnnätter, reparationer och försenad grusupptagning som orsaker till den uteblivna grönskan.

– Vi har fått väldigt mycket inkommande klagomål från invånare på olika orter. Det har vi naturligtvis reagerat över och kollat upp. Vi har vid upprepade tillfällen påtalat att ytorna som borde ha varit klippta inte har blivit det, säger Anna Johansson. teknisk chef på Heby kommun.

Hon berättar att de flertalet gånger frågat hur planen ser ut och hur entreprenören ska ta ikapp det arbete som inte utförts. Samtidigt har gräset växt vidare under vår och sommar.

Annons

Annons

– Vi har upprepat stött på och efterfrågat när de är klara. De har också utlovat tider då det skulle vara klart - men så har det inte blivit klart. Så kan man inte jobba, säger hon.

Heby torg.

Bild: Lisa Parland

Förklaringar som kommit in är bland annat att en maskin gått sönder. Men förklaringarna har inte varit tillräckligt bra för att övertyga Heby kommun. Tekniska chefen berättar att de under två veckors tid låg på hårt, via grönyteansvarige, att klippningen måste börja.

– De jobbade utifrån en skötselmanual över grönytor som vi anser är detaljerad. Det ska bara vara att följa den och jobba självständigt. Men trots det har vi påtalat att klippningen måste börja. Men tillslut är det försent. Nu fungerar det inte.

Efter den uteblivna eller kraftigt försenade gräsklippning och städning valde kommunen sagt upp avtalet med entreprenören som började så sent som i början av maj. Avtalet sades upp den 17 juni.

– Det är väldigt beklagligt att det behövde gå så långt, säger Anna Johansson om den sista utvägen.

– Så här vill man inte arbeta, att det ska behöva sluta på det här viset. Vi eftersträvar bra samarbete och arbetsklimat med alla. Vi har verkligen behov av entreprenörer och är inte en organisation som utför allt själva.

Annons

Anna Johansson, teknisk chef i Heby kommun.

Bild: Privat

Nu har man tagit in en tillfällig entreprenör för att göra jobbet som den andra inte gjorde, tills dess att en ny är upphandlad. Något som ska ske till nästa säsong, förhoppningsvis med en tidigarelagd start på avtalet med den då upphandlade entreprenören. Något som gör avtalstiden mer synkad med säsongens arbetsmoment.

– Det är en åtgärd som vi tänker ska hjälpa lite mot att få allt att rulla igång när det är tänkbart, säger Anna Johansson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan